Hopp til innhold

Mener turgåere må vise hensyn i skiløypene

Noen er født med ski på beina, mens andre liker bedre å gå tur. Over hele Norge har det vært en diskusjon om hvem som har rett til å gå i løypene. Konklusjonen blant folk på Sognsvann i dag, er at turgåere må vise hensyn – akkurat som i trafikken.

Fottur og skitur på samme sted

PÅ ET OG SAMME STED: Ved Sognsvann i Oslo er det ikke et sjeldent syn å se både folk på ski og folk på tur med hunden. Det har skapt debatt blant skiglade over hele landet.

Foto: Ola Hana / NRK

Skiforeningen tror mye av diskusjonen kommer som et resultat av årets fine vinter.

Flere steder som tidligere ikke har hatt like gode forhold har det nå. Mange av disse bynære skiområdene har hatt bedre forhold enn på mange år, men dette er også steder der folk bestandig har gått fotturer.

Diskusjonen har Skiforeningen vært kjent med lenge, men i år har den spredd seg over hele landet.

– Nå er det en debatt fordi det er mye snø overalt og skispor der det ikke pleide å være, kanskje steder der folk går daglige turer, sier Erik Eide generalsekretær i Skiforeningen.

Ikke brede nok traseer

Stryn kommune i Sogn og Fjordane har funnet løsningen på problemet. De har et eget felt i løypene for de uten ski på bena.

Men Skiforeningen mener dette er vanskelig å gjennomføre andre steder i landet.

– Vi har ikke muligheten til noe sånt i Oslomarka. Dette er fordi traseene ikke er brede nok til å lage større spor, sier generalsekretæren i Skiforeningen.

– I tillegg til smale traseer, er ikke Skiforeningen grunneier av skiløypene. Så det må først bli godkjent, sier Eide.

Skiforeningen prøver å legge til rette for alle i naturen, men aller helst ønsker de at skisporene skal være for skigåere. Derfor har de enkelte steder i Oslomarka brøytet skogtraseer.

– Det er mange steder og gå turer i marka utenom å gå i sporet, det er å foretrekke istedenfor å gå i sporene, legger han til.

Knut Magne Vegsund Fylling i skiløypa

Emblemsfjellet i Ålesund: Skiltet kom opp etter at skisporet ble tråkket ned av turgåere.

Foto: Haavard Jangaard Strand / NRK

Hvem må vise hensyn?

Konflikten over hvem som har rett til å være i skisporene, har vært omstridt. På Sunnmøre ble det krangel etter at det var blitt satt opp forbudsskilt i skiløypene mot turgåere.

I Alta har skiløpere vært i konflikt med turgåere og folk på snøscooter.

Men det er til sjuende og sist turgåerne som må vise hensyn, mener Skiforeningen. Spesielt når føre er kaldt og snøen er løs, for da blir skisporene sårbare.

– Da er det nok at en hund eller turgåer går i løypa, så er sporene ødelagt, sier Eide.

Folket er enig

På Sognsvann i Oslo er det turgåere av alle varianter. Noen går tur med barnevognen, andre går på fottur, men det er også folk som går på ski.

En av de NRK møter på Sognsvann tirsdag, er Christoffer Brun. Han og en kompis har tatt turen til Oslomarka for å gå på ski.

Han forteller at han ser folk som lusker rundt i løypene iblant, men mener at det er de med ski på beina som bør ha retten til å gå i skisporene.

– Folk på ski burde ha fortrinnsrett i skisporene, så kan de som går til fots bevege seg andre steder. Det hadde vært gunstig, sier Brun.

Han mener at løsningen Stryn kommune har kommet med er god.

– Det er nok en bra løsning med egne gå-løyper ved siden av skisporene, da slipper man krasj, fall, knekte ben og staver.

– Vi må dele

Pernille Stavseth er også en av skigåerne på Sognsvann i dag. Hun liker ikke at folk går i sporene.

– De kan gå i løypa, men ikke i sporene. Og de må se seg for, sier hun.

Løsningen fra Stryn har hun ikke noe tro på. Det er fordi det allerede er liten plass til skigåere i løypene.

Stavseths løsning er enkel.

– Vi må bare finnes oss i å dele, sier hun.

Hun mener at både skigåere og folk på fottur må vise hensyn, akkurat som i trafikken.

Aller helst vil også Skiforeningen slippe å ha lover og regler over hvordan man skal oppføre seg på tur.

– Vi håper vi kommer langt uten lover, regler, og retningslinjer. Du skjønner jo selv når du har trampa et sted du ikke skal trampe. Ta hensyn til at det er gjort en jobb med sporene, avslutter Eide.

AKTUELT NÅ