Mener Stoltenberg er inhabil i rus-utvalg

Psykiater Dag Furuholmen mener Thorvald Stoltenbergs eks-narkomane datter gjør ham inhabil i regjeringens rus-utvalg.

Anne-Grethe Strøm-Ericsen og Thorvald Stoltenberg

Thorvald Stoltenberg overleverte i dag konklusjonen fra Stoltenberg-utvalget til helseminister Anne-Grethe Strøm-Ericsen.

Foto: Helge Carlsen / NRK

I dag presenterte det regjeringsoppnevnte Stoltenberg-utvalget en rapport med 22 punkter som de mener skal bidra til en bedre hverdag for tunge rusmisbrukere i Norge.

Foruten utvalgsleder Thorvald Stoltenberg, har flere politikere, politifolk og personer fra lavterskeltilbud deltatt i prosjektet.

Mener Stoltenberg er inhabil

Dag Furuholmen

Dag Furuholmen er kritisk til Stoltenbergs lederverv.

Foto: NRK

Psykiater Dag Furuholmen var i 1980 med på å etablere behandlingsinstitusjonen Vekthuset for rusmisbrukere og var fram til 1987 spesiallege og leder for det kliniske arbeidet ved institusjonen.

Han reagerer på at Thorvald Stoltenberg har sagt seg villig til å lede utvalget, i og med at hans eks-narkomane datter Ninni har vært synlig i narkotikadebatten de senere årene.

– Jeg synes det er utrolig rart at en såpass profesjonell person som ham ikke skjønner at han er inhabil. Han blander private forhold med en offentlig sak om behandling av rusmisbrukere, sier Furuholmen.

– Jeg har voldsomme egeninteresser

Thorvald Stoltenberg blir forbløffet når NRK.no presenterer ham for kritikken, og sier han aldri har blitt presentert for denne problemstillingen.

– Nei, jeg har ikke vurdert det dithen at jeg er inhabil. Jeg har levd et liv sammen med henne og hennes situasjon. Hele mitt engasjement er inspirert av henne, sier Stoltenberg.

– Men skjønner du at det kan bli oppfattet som at du har egeninteresser i denne saken?

– Ja, jeg har voldsomme egeninteresser: at de jeg har blitt kjent med gjennom min datter skal få hjelp. Det er jeg ikke flau over, sier Stoltenberg.

Lavt faglig nivå

Furuholmen reagerer også på at det faglige nivået blant medlemmene i Stoltenberg-utvalget ikke har vært høyere.

– Så vidt jeg kan se er det ingen fagpersoner med i utvalget. Det synes jeg er utrolig arrogant i forhold til et så vanskelig område som behandling av rusmisbrukere er, sier Furuholmen til NRK.no.

Han etterlyser flere rusforskere som kunne vært med på å høyne nivået på utvalgets arbeid.

Livserfaring er vel så bra

Anne Grethe Strøm-Erichsen

Anne Grethe Strøm-Erichsen

Foto: Åsmund Hasli / NRK

Helseminister Anne-Grethe Strøm-Ericsen medgir overfor NRK at utvalget ikke har vært dominert av fagfolk fra rusfeltet:

– Men fagpersonene vil få rikelig med anledninger til å kommentere rapporten når den sendes ut på bred høring over sommeren, sier Strøm-Erichsen.

Hun sier de har lagt vekt på at utvalget skal bestå av mennesker med ulik og lang livserfaring.

– Jeg tror det har vært en god infallsvinkel. Men brukerorganisasjoner, pårørende og helseforetak skal selvfølgelig få slippe til med sine synspunkter, sier helseministeren.

– Det er ikke sånn det foregår. Dette er et eget fag, og jeg tror samtlige som jobber innenfor dette er enige om at det er vanskelig, fremholder Furuholmen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger