Mener sentralisering av sykehus forlenger liv

Ved tusenårsskiftet ble 14 prosent av alle lungekreftoperasjoner i Norge utført ved et stort sykehus. I dag gjelder dette for 92 prosent av operasjonene. Sentraliseringen har bidratt til at flere overlever kreften, mener lungekirurg.

Steinar Solberg

FOR SENTRALISERING: Øvelse gjør mester. Derfor er sentraliseringen viktig, mener overlege Steinar Solberg ved thorax-kirurgisk avdeling på Rikshospitalet i Oslo.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

– 20 prosent av alle som blir operert for lungekreft i dag, ventes å være i live om fem år. Hadde kvaliteten på behandlingen vært som for 20 år siden, ville bare 10 prosent vært i live etter fem år, sier overlege Steinar Solberg ved thorax-kirurgisk avdeling på Rikshospitalet i Oslo.

Søndag omtalte NRK hvordan Kreftregisterets ekspertgruppe anbefaler å fjerne kirurgi fra flere lokalsykehus.

Årsaken er at de ikke opererer mange nok pasienter, og de siste årene er altså kreftbehandlingen i Norge blitt kraftig sentralisert.

– Viktig sentralisering

På Solbergs avdeling opererer de rundt 130 lungekreftpasienter i året. Selv er han med på halvparten av operasjonene.

Øvelse gjør mester. Derfor er sentraliseringen viktig. Den forlenger liv, tror han.

– Det betyr veldig mye å jobbe i et miljø der vi stimulerer hverandre faglig, og der vi alltid har noen som kommer når det oppstår vanskelige situasjoner.

Krever 40 i året

Sykehus som utfører lungekreftoperasjoner, skal gjennomføre 40 operasjoner i året. Dette er et minstekrav Helsedirektoratet har satt for å sikre god kvalitet.

Sykehusene i Bodø og Stavanger tilfredsstiller ikke disse kravene i dag.

Solberg, som sitter i faggruppen i Nasjonalt kvalitetsregister for lungekreft, sier at det faglige rådet er at disse sykehusene ikke bør drive med lungekreft-kirurgi, men han understreker at det er mange hensyn å ta.

Og de har ikke noen holdepunkter for å si at pasientene der har fått dårligere behandling enn ved andre sykehus.

Friske i fakkeltog

– Det er lett å sitte i Oslo å se hvordan det går med pasientene. Det er verre måle kvaliteten som går tapt når et lokalsykehus mister en funksjon, innrømmer Solberg.

Han forteller at lungekreft er i ferd med å gå forbi hjerte- og karsykdommer som den største årsaken til død her i landet.

Rundt 3.000 mennesker blir rammet hvert år. Det sier seg selv at de ønsker så god behandling som mulig.

– Det sies at de friske går i fakkeltog for å bevare lokalsykehuset, mens de syke helst vil til store sykehus litt lenger unna. Det er noe i det, avslutter han.

SISTE NYTT

Siste meldinger