NRK Meny
Normal

Mener Russland og Kina har knekt Snowdens kode

Myndighetene i Russland og Kina har knekt en kode som gir dem tilgang til Edward Snowdens informasjon om amerikansk etterretning, ifølge kilder i den britiske regjeringen.

CYBERSECURITY-USA/ A magnifying glass is held in front of a computer screen in this file picture illustration taken in Berlin

Russiske og kinesiske myndigheter skal ha klart å knekke krypteringskodene som har beskyttet informasjonen i Snowden-dokumentene.

Foto: Pawel Kopczynski / Reuters

Myndighetene i de to landene skal ha fått tilgang til over en million dokumenter ved å knekke koden, ifølge den britiske kringkasteren BBC og avisa Sunday Times, som omtaler saken med henvisning til opplysninger fra kilder som ikke er navngitt.

Mange dokumenter

Varsleren Snowden tok med seg en enorm mengde dokumenter da han hoppet av fra en stilling hvor han jobbet med IT-systemene til den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA.

Senere har Snowden og samarbeidspartnerne hans selv gjort et utvalg av dokumenter som de har lekket til ulike medier.

– Snowden sier ingen slemminger har fått tak i informasjonen. Vel, våre kilder i Downing Street, innenriksdepartementet og etterretningen sier at russerne og kineserne har all denne informasjonen, sier Tim Shipman, en av Sunday Times-journalistene bak saken.

Måtte flytte agenter

Ifølge de britiske regjeringskildene har det vært nødvendig å flytte britiske etterretningsagenter på oppdrag i utlandet etter at Russland og Kina fikk tilgang til Snowden-dokumenter som avslører hvordan de jobber.

I tillegg til å sette agentenes sikkerhet i fare, har informasjonen forhindret at Storbritannia har fått tilgang til det de anser som vesentlig informasjon, sier en kilde. Så langt skal det ikke være noe som tyder på at noen er blitt skadet som følge av hendelsen.

Det er to år siden Snowden offentliggjorde dokumenter som avslørte den amerikanske etterretningens masseinnsamling av telefondata. (©NTB)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger