NRK Meny
Normal

Mener russen har ufortjent dårlig rykte

Russen har fått sterk kritikk for grove russelåter, men de er mye bedre nå enn før, hevder et jurymedlem i sangkonkurransen som har fulgt russen i 17 år.

Created by InfoDispatcher

SAKEN BLÅST OPP: NRK snakket med Ullern-russen Emilie Pelutto, Aurora Digerud, Aleksander Bjerke, Lars Spillebrok. og Nikolai om hva de mener om den siste tidas russesang-debatt. De forstår at noen reagerer, men tror ikke russen mener det som står i de grove tekstene.

Fredag ruller 10 000 russ til landstreff i Stavanger for å kåre beste russebuss og -sang. De siste dagene har flere kritikere uttalt at enkelte av årets russelåter er for drøye.

– Russelåtene var mye verre før da russen laget dem selv. Da kunne låtene handle om gruppevoldtekt og mye verre ting, hevder Kjell Gabriel Hendrichs.

Han har laget sju-åtte russelåter tidligere med gruppa Infinity, og kjenner mange av russelåtprodusentene. Ifølge Hendrichs var de første russelåtene kun ment for den indre

Kjell Gabriel Hendrichs

– Det ligger kanskje i russens natur at de skal sjokkere litt, uten at de nødvendigvis står inne for alt som står i sangtekstene, men da kan det gå utover det vanlige folk setter som sine grenser, sier Kjell Gabriel Hendrichs, som har fulgt russen i 17 år.

Foto: Photographer: Johan Peter Krauge / Redantsproductions

vennekretsen, og at det er sjelden russebusslåtene som nomineres til kåringa på landstreffet har seksuelle tekster.

– I gamle dager brant russen låten på en CD som de spilte i bussen. Den var ikke ment for det offentlige. Nå har det blitt mer industri med flere produsenter som tar seg godt betalt.

– Mer tilgjengelig enn før

Profesjonelle russelåter dukket først opp midten av 2000-tallet etter at TV Norge sendte serien «Russejentene», som hadde sin egen låt på bussen.

– Da eksploderte trenden med russelåt på bussen. Russen tok kontakt med produsenter og artister for å lage låter for seg.

Hendrichs tror noen av produsentene med vilje gjør låtene litt grove for å få PR og oppmerksomhet.

– Mange av dem som produserer russelåter vil at dette skal bli hits, og prøver å få dem ut til folket via Spotify, Youtube o.l., så russelåtene har blitt mer tilgjengelige i dag.

Han tror dette er noe av årsaken til at russelåtene havner i medienes søkelys.

– Ufortjent dårlig rykte

Ifølge Hendrichs er russen anno 2015 mye høfligere, mer omtenksomme, drikker mindre og slåss mindre enn i 1999.

– De har fått et ufortjent dårlig rykte. Russen er hyggelige folk, men de er mange og forskjellige. Du liker ikke alle. Det er alltid noen som skal skille seg ut og være ekstra gale.

Han understreker at det er naturlig at det rettes kritisk søkelys på russefesten når man har episoder med voldtekter, men mener russen flest er opptatt av arrangementene skal være trygge.

– Det ligger kanskje i russens natur at de skal sjokkere litt, uten at de nødvendigvis står inne for alt som står i sangtekstene, men da kan det gå utover det vanlige folk setter som sine grenser.

NRK har ønsket å se på de tidligere russelåttekstene, men disse har vist seg vanskelig å oppdrive, blant annet fordi de ikke er arkivert.

Ullern-russen tror ikke grove russelåter endrer moralen.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger