NRK Meny
Normal

Mener regjeringen begår løftebrudd om barnehagetilsyn

Høyre og Frp har lovet å etablere et uavhengig tilsyn med barnehagene. Det hjelper lite, så lenge kommunene fortsatt skal ha hovedansvaret for å kontrollere seg selv, mener KrF og Ap.

Torbjørn Røe Isaksen

FORSVARER FORSLAGET: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener regjeringens forslag er i tråd med det partiene tidligere har lovet.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix

– Det forslaget som de har sendt ut på høring, er et klart løftebrudd i forhold til det de har sagt tidligere og det som står i regjeringsplattformen, sier Arild Olsen, administrerende direktør i Private barnehagers landsforbund.

Han er opprørt over regjeringens forslag til endringer i barnehageloven, som sier at kommunene fortsatt skal ha hovedansvaret for å kontrollere selv, men at Fylkesmannen rundt om i distriktene får hjemmel til å føre tilsyn.

– Det er veldig negativt fordi vi ser at kvaliteten på tilsyn rundt om i Norge er variabel, sier Olsen, og legger til:

– Det har med hele tilliten til barnehagesystemet og alt det offentlige holder på med, at når det skal kontrolleres, så er det uavhengige som kontrollerer, sier han.

Les også: Ingen krav til sikkerhetskunnskaper i barnehagene

Politisk motstand

Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud er klar i sin tale: Tilsynene bør overføres til Fylkesmannen, ikke bare i særlige tilfeller slik forslaget legger opp til.

Rigmor Åserud i Arbeiderpartiet

SKEPTISK: Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud er ikke fornøyd med det regjeringen har foreslått.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Sånn at det ikke blir bukken som skal passe på havresekken, sånn som hvert fall noen kan mene at det er i dag, sier hun.

Og støtte til Aasrud kommer også fra regjeringens eget samarbeidsparti KrF. Geir Bekkevold lar seg overraske av regjeringens forslag.

– Det er en dobbeltrolle her som jeg mener regjeringen ikke har klart å løse opp i, sier KrF-politikeren.

Geir Bekkevold i KrF

UENIG: KrF-politiker Geir Bekkevold stiller seg kritisk til regjeringens forslag, og mener kommunen har en dobbeltrolle i tilsynsprosessen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Les også: Flere planlegger barn etter barnehageopptaket

Har krevd uavhengig tilsyn

Høyre og Frp har tidligere tatt til orde for nettopp uavhengig tilsyn av barnehager.

«Disse medlemmene vil understreke at fremtidens barnehagesektor krever et uavhengig og kompetent tilsynsorgan (...) og mener regjeringen så raskt som mulig må overføre ansvaret med å føre tilsyn med enkeltbarnehager etter barnehageloven fra kommunene til et uavhengig tilsyn», heter det fra Høyre og Frps medlemmer i i familie- og kulturkomiteens innstilling til stortingsmeldingen om «Fremtidens barnehage» våren 2013.

Men kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) avviser at regjeringen begår løftebrudd.

– Nei. Jeg mener dette er det som står i regjeringsplattformen, nemlig at vi skal ha et uavhengig tilsyn, fylkes, som da ikke er underlagt kommunene. Det er fylkesmannen, det er statens representant, det er noe helt nytt, dette har ikke vært gjort før, og det vil bety at man får en sterkere rettsgaranti og et sterkere tilsyn enn det vi har i dag, sier kunnskapsministeren til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger