Mener PST ikke har kontroll

Advokat Arild Humlen reagerer på at PST ikke har holdt et bedre øye med høyreekstremister. Han mener PST-sjef Janne Kristiansen ikke har kontroll.

Regjeringskvartalet etter bomben 22.07.11

Leder for Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg, Arild Humlen, mener det er åpenbart at PST ikke har kontroll når det gjelder kunstgjødsel. Bildet er fra Regjeringskvartalet i Oslo, der Anders Behring Breiviks bombe drepte åtte stykker.

Foto: Andersen, Aleksander / SCANPIX

– Det er helt åpenbart at det er en svakhet når Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ikke klarer å fange opp en slik terroraksjon, sier Humlen til Dagsavisen.

Han er leder av Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg.

Han mener det er merkelig at man ikke har sett nærmere på de ordningene man har for kontroll med kjøp av kunstgjødsel når man vet at det kan anvendes til bombeproduksjon.

– Det er snakk om kjøp av seks tonn potent bombemateriale uten noen reaksjoner. Det synes jeg er merkelig, og det viser at PST-sjefen ikke har kontroll på dette området, mener Humlen.

Arild Humlen

Leder i Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg, Arild Humlen, mener PST-sjef Janne Kristiansne ikke har kontroll.

Foto: NRK

– Nordmenn kan føle seg trygge

PST-sjefen mener derimot at hun har kontroll, og at nordmenn kan føle seg trygge .

– Vi må ikke la frykten ta overhånd, da oppnår terroristene det de ønsker, sier Janne Kristiansen (58) i et intervju med Dagbladet Magasinet.

Kristiansen har tidligere sagt at hun ikke enig i at man burde oppdaget Anders Behring Breivik før det smalt.

– Vi får masse informasjon om veldig mange mennesker. Vi har ikke lov til å uten videre legge slik navn inn i våre registre, men vi sjekket om vi hadde noe annet på personene på listene, om det var noen som kunne knyttes til annen informasjon vi har, men vi hadde overhodet ingenting på Behring Breivik. Han har levd utrolig lovlydig, sa Kristiansen til NRK 25. juli.

Janne Kristiansen

PST-sjef Janne Kristiansen mener PST har kontroll og at nordmenn kan føle seg trygge.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Får støtte fra forskere

Humlen er kritisk til at PST-sjefen bare tre dager etter terroraksjonene gikk ut og sa at det vært umulig å oppdage terrorplanene på forhånd.

Humlen mener PST har vært påfallende lite selvkritiske og setter spørsmålstegn ved hvorfor sikkerhetstjenesten ikke har vært tettere på norske høyreekstremister.

– Jeg kan ikke fatte og begripe at man ikke også har foretatt overvåking av høyreekstremister.

Det er helt påfallende hvis det er slik at man ikke har drevet noen aktiv undersøkende virksomhet mot disse miljøene, sier han.

Terrorforsker Magnus Norell ved Totalforsvarets forskningsinstitutt i Sverige støtter imidlertid PST når det gjelder hvor vanskelig det ville vært å oppdage terrorplanene på forhånd.

Han mener det ville vært «så godt som umulig».

Det samme mener terrorekspert Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt.

– Terrorisme er på generelt grunnlag veldig vanskelig å forutsi, fordi det er sjeldne hendelser som involverer få mennesker, sa Hegghammer til NRK.no lørdag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger