NRK Meny
Normal

Mener oljepriskrise vil tvinge fram endringer i norsk økonomi

Både oljeprisen og kronekursen stuper. Nå har Erna Solberg (H) det travelt med å holde det hun lovet i valgkampen.

Nærbilde av Erna Solberg som holder pressekonferanse

BLÅ RESEPT: Erna Solberg mener mer borgerlig politikk er det som skal til for å møte nye økonomiske tider.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix


– Vi har gått til valg på at vi trenger å omstille oss for framtiden for å berge velferden. Det kan være at den omstillingen kommer litt raskere på grunn av det som skjer med oljeprisfallet, sier statsministeren til NRK etter sin halvårige pressekonferanse.

Tøffere tider i møte

Hun er ikke i tvil om at prisfallet på olje gjør at dagens regjering må navigere i et mer urolig farvann enn de rødgrønne.

– Det er helt klart. Derfor synes jeg det er så rart at de (rødgrønne, journ. anm.) mener at 2013 var et hellig år når det gjaldt skatteleggingen av norske bedrifter. Det var jo toppåret i norske investeringer i olje, sier Solberg.

– Vil endringene i økonomien føre til raskere og større skattekutt?

– Det er ikke bare ett virkemiddel, men flere, som skal til for å sikre at vi får et nytt og bedre næringsliv som klarer å bære velferdsstaten også i framtiden. Noe av det er skatt, det andre er investeringer i for eksempel forskning, utvikling og infrastruktur.

– Ingen tegn til krise for Norge

Etter budsjettforhandlingene med KrF og Venstre måtte Høyre/Frp-regjeringen innse at kuttet i formuesskatten i ble så stort som de i utgangspunktet ønsket. Men ifølge Solberg blir argumentene for å fjerne skatten på formue styrket av at Norge tjener mindre penger på olje.

– Nå har ikke jeg begynt på neste budsjettprosess, men hvis vi skal skape nye arbeidsplasser, må vi også stimulere til at noen vil investere i dem. Da er det dumt å ha en straffeskatt på det at nordmenn investerer i norsk næringsliv, sier Solberg.

Samtidig vokter hun seg vel for å svartmale situasjonen i norsk økonomi.

Under onsdagens oppsummerende pressekonferanse understreket hun at det ikke er noen tegn til krise for Norge.

– Alle anslag tyder på fortsatt vekst, men lavere vekst enn tidligere anslått, og også lavere enn den vi la til grunn i nasjonalbudsjettet.

– Ledigheten er fortsatt lav, men vi går inn i en mer usikker tid og må ta hensyn til lavere aktivitet i olje- og gassektoren, fortsatte Solberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger