Hopp til innhold

– Ny passregel som gir ukjent fødested, kan være ulovlig

Nye regler som gir hundrevis av nordmenn «fødested ukjent» i passet, kan være i strid med loven, mener advokat. Følelsesmessig problem, mener politiet.

Pass blir avlest elektronisk, gammel type pass

OMSTRIDT: Mange norske statsborgere som født i utlandet får ikke lenger godkjent sitt fødested av norske myndigheter, til tross for at de tidligere har levert dokumentasjon. Resultatet blir at passet oppgir «Ukjent» fødested.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Når passet skal fornyes, mister en del nordmenn som er født i utlandet opplysningen om hvor de er født. Det blir stående «Fødested: Ukjent». (Se listen over hvilke 31 land dette gjelder nederst i artikkelen)

Også norske statsborgere som har hatt fødested oppgitt i sine tidligere norske pass, kan miste dette når passet skal fornyes, har Politidirektoratet bestemt.

Regelendringen bygger på at det norske folkeregisteret mener at dokumentasjon ikke er sikker nok når det gjelder fødested i en rekke afrikanske og asiatiske land.

Folkeregisteret godtar bare landet, men ikke stedet eller byen. Det er opplysningene fra Folkeregisteret som brukes i passet.

Stoppet i passkontroll

Arild Humlen

STOPPET: Advokat Arild Humlen sier flere norske familier har fått problemer i passkontrollen etter at de nye reglene kom.

Foto: Lars Eie / NRK

– Dette har ikke politiet hjemmel til, sier advokat Arild Humlen.

Humlen sier han har flere klienter som er norske statsborgere, men som er født i utlandet. De er urolige for konsekvensene av de nye retningslinjene for fødested i passet.

– Jeg har fått flere henvendelser fra familier som blant annet er nektet utreise fra Norge fordi det står anmerket i passet at fødested er ukjent, sier Humlen.

«Følelsesmessig problem»

Steinar Talgø

FØLELSESMESSIG: Steinar Talgø i Politidirektoratet mener problemet ikke er reelt.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Men sjef ved juridisk seksjon i Politidirektoratet, Steinar Talgø, avviser at dette kan føre til at de kan få problemer med utreise eller innreise til andre land.

– Hvis noen får problemer ved utenlandske grensekontrollstasjoner, så vil grensekontrolløren relativt enkelt kunne få opplyst fra norske myndigheter at det er et gyldig pass, sier han.

– Jeg tror det største problemet i denne saken er det rent følelsesmessige, sier Talgø.

– Annenerangs

Bashe Musse

PROBLEM: Bashe Musse i Somalisk nettverk sier flere frykter de skal bli stoppet i passkontrollen.

Foto: Tormod Strand / NRK

Leder i Somalisk nettverk, Bashe Musse, sier mange frykter at passet skal bli mindre verdt.

– Når det står fødested «Ukjent», så frykter mange at det neste gang vil stå «Annenrangs borger», sier han.

Han syns også at det er påfallende at det er gitt lite informasjon om regelendringen til dem det gjelder.

31 land

Regelendringen gjelder nordmenn som er født i disse landene:

I Afrika: Burkina Faso, Burundi, Den Demokratiske Republikken Kongo (DRC), Ekvatorial Guinea, Elfenbenskysten, Eritrea, Etiopia, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Kenya, Liberia, Mali, Nigeria, Republikken Kongo (RC), Sierra Leone, Somalia, Uganda og Zimbabwe.
I Asia: Afghanistan, Filippinene, India, Irak, Jemen, Myanmar (Burma), Pakistan, Saudi-Arabia, Sri Lanka og Vietnam.
I Europa: Kosovo.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger