Hopp til innhold

Mener Norwegian burde ventet med egenmelding-nekt

Å kreve legeattest etter én dag med høyt sykefravær sier noe om hvilken isfront det er mellom partene, mener advokat og universitetslektor.

advokat Thomas Benson

Thomas Benson mener at et litt høyt sykefravær én dag er et noe tynt grunnlag å trekke konklusjoner på

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix/Privat

– Et selskap har rett til å gjøre det, hvis det fremstår som en aksjonsform i en arbeidskonflikt. Jeg syns det er spesielt at man gjør det etter én dag. Det hadde vært mer naturlig om man hadde avventet og sett om det var en aksjonsform, sier advokat Thomas Benson, som har arbeidsrett som spesialfelt, til NRK.

Norwegian har sendt en e-post til de ansatte om at de ikke lenger kan bruke egenmelding ved sykdom, til alle ansatte som flyr ut fra flere flyplasser i Skandinavia.

– Isfront

I e-posten fra Norwegian-ledelsen kommer det også signaler om hvilke konsekvenser dette kan gi for videre jobb for piloter eller kabinansatte som ikke har sykemelding fra lege.

– Dette er en horribel reaksjon, og sier helt klart noe om tilstandene nå, sier Halvor Vatnar i pilotenes forening i Norwegian til NRK.

Thomas Benson mener at et litt høyt sykefravær én dag er et noe tynt grunnlag å trekke konklusjoner på. Han sier det er veldig uvanlig av en arbeidsgiver å reagere slik.

– Når partene er i en arbeidskonflikt bør partene respektere at det pågår en streik. Og da er det svært uvanlig at man skriver et slikt brev til de ansatte.

– Hva sier dette om stemningen mellom arbeidstaker og arbeidsgiver?

– Det er en isfront nå. Og det blir i hvert fall ikke et godt forhandlingsklima, som er viktig med henblikk på å kunne inngå en tariffavtale.

Liten rettspraksis

Universitetslektoren sier det finnes svært lite rettspraksis på dette med kollektive sykemeldinger.

– Vi har noen gamle avgjørelser der man viser til et mønster over tid, men det er det ikke snakk om her. Hadde det gått over en uke eller to, kunne det vært aktuelt å ha sett på dette, mener han.

Han gjentar at dette først og fremst er problematisk fordi det skaper frustrasjon og et dårlig forhandlingsklima.

– Og da får man ikke en rask løsning på en streik – som ikke bare berører partene, men også en tredje part, sier Thomas Benson.

AKTUELT NÅ