NRK Meny
Normal

Mener norske styrer må være mer aktive

BI-professor mener DNB-avsløringen viser at styrer i norske selskaper må være flinkere til å følge opp selskapene de skal styre.

Morten Huse

IKKE NOK: BI-professor Morten Huse mener det virker som om styret og konsernlederen i DNB ikke har gjort nok for å skaffe seg oversikt.

Foto: NRK

Etter Aftenpostens avsløring om at DNB har lagt til rette for at norske kunder kunne opprette selskaper i skatteparadis, holdt banken i går en pressekonferanse hvor de redegjorde for virksomheten i Luxembourg.

Konserndirektør Rune Bjerke og styreleder Anne Carine Tanum satt side om side foran pressen i går for å gi sine svar om skatteparadisavsløringene.

– Styret i DNB har tillit til konsernsjef Rune Bjerke, fastslo styrelederen.

– Må være aktive

Men flere spør seg om styret som sådan har fulgt godt nok med på hva som har foregått i banken de er satt til å styre.

Professor Morten Huse ved Handelshøgskolen BI mener styrene i store norske selskaper ikke følger godt nok opp.

– Jeg har tatt utgangspunkt i at styret skal være aktive. Jeg har blitt kritisert for dette av gjengangerne i styrearbeid som mener at det gjør det umulig å ha flere styreverv.

Rune Bjerke og Anne Carine Tanum

VISSTE IKKE: Konsernsjef Rune Bjerke og styreleder Anne Carine Tanum i DNB informerer om DNBs datterselskap i Luxembourg sin rolle i etablering av selskaper på Seychellene for kunder.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Men styret må være forberedt på å arbeide mellom styremøtene. De må sette agendaen og forstå hvor de befinner seg. Hvis man befinner seg i et område som er kritisk, så må man sette inn ressurser der, sier Huse til NRK.

– Kan det virke som om styret, styrelederen og Bjerke har gjort nok?

– Det virker ikke sånn.

– Har kontroll

Både styrelederen og konserndirektøren sier de ikke visste at DNB i Luxembourg hjalp nordmenn å opprette postkasseselskaper på Seychellene.

Kontrollorganet Konsernrevisjonen visste derimot om hva som foregikk i 2006 til 2008. Styreleder Anne Carine Tanum mener likevel hun har god kontroll over hva DNB gjør og har gjort:

– Ja, vi har kontroll. Banken er stor. Styret skal ikke gå ned i detaljer på lavt nivå, men ha en overordnet rolle også når det gjelder risikospørsmål, sier Tanum til NRK.

Konsernsjef Rune Bjerke svare slik på spørsmålet om han har kontroll.

– Min viktigste oppgave er å skape en kultur som gjør at retningslinjene blir overholdt. Det må jeg jobbe med hver bidige dag. At det skjer regelverksbrudd bakover i tid er trist, men jeg får ikke gjort noe med det nå, sier Bjerke til NRK.

– Mistet tillit

Professor Huse mener norske styrer må være mer aktive og få tak i mer informasjon. Han viser til korrupsjonssaken i Statoil på begynnelsen av 2000-tallet da det ble betalt bestikkelser for å sikre kontrakter i et iransk gassfelt.

Da ble det diskusjoner om hvor vidt styret var godt nok informert.

Den gang måtte konserndirektøren og styrelederen gå. Huse mener det må til i DNB-saken også.

– Det er såpass store konsekvenser for det norske samfunnet og det er så mange som har mistet tilliten til dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger