Hopp til innhold

Mener norske styrer må være mer aktive

BI-professor mener DNB-avsløringen viser at styrer i norske selskaper må være flinkere til å følge opp selskapene de skal styre.

Morten Huse

IKKE NOK: BI-professor Morten Huse mener det virker som om styret og konsernlederen i DNB ikke har gjort nok for å skaffe seg oversikt.

Foto: NRK

Etter Aftenpostens avsløring om at DNB har lagt til rette for at norske kunder kunne opprette selskaper i skatteparadis, holdt banken i går en pressekonferanse hvor de redegjorde for virksomheten i Luxembourg.

Konserndirektør Rune Bjerke og styreleder Anne Carine Tanum satt side om side foran pressen i går for å gi sine svar om skatteparadisavsløringene.

– Styret i DNB har tillit til konsernsjef Rune Bjerke, fastslo styrelederen.

– Må være aktive

Men flere spør seg om styret som sådan har fulgt godt nok med på hva som har foregått i banken de er satt til å styre.

Professor Morten Huse ved Handelshøgskolen BI mener styrene i store norske selskaper ikke følger godt nok opp.

– Jeg har tatt utgangspunkt i at styret skal være aktive. Jeg har blitt kritisert for dette av gjengangerne i styrearbeid som mener at det gjør det umulig å ha flere styreverv.

Rune Bjerke og Anne Carine Tanum

VISSTE IKKE: Konsernsjef Rune Bjerke og styreleder Anne Carine Tanum i DNB informerer om DNBs datterselskap i Luxembourg sin rolle i etablering av selskaper på Seychellene for kunder.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Men styret må være forberedt på å arbeide mellom styremøtene. De må sette agendaen og forstå hvor de befinner seg. Hvis man befinner seg i et område som er kritisk, så må man sette inn ressurser der, sier Huse til NRK.

– Kan det virke som om styret, styrelederen og Bjerke har gjort nok?

– Det virker ikke sånn.

– Har kontroll

Både styrelederen og konserndirektøren sier de ikke visste at DNB i Luxembourg hjalp nordmenn å opprette postkasseselskaper på Seychellene.

Kontrollorganet Konsernrevisjonen visste derimot om hva som foregikk i 2006 til 2008. Styreleder Anne Carine Tanum mener likevel hun har god kontroll over hva DNB gjør og har gjort:

– Ja, vi har kontroll. Banken er stor. Styret skal ikke gå ned i detaljer på lavt nivå, men ha en overordnet rolle også når det gjelder risikospørsmål, sier Tanum til NRK.

Konsernsjef Rune Bjerke svare slik på spørsmålet om han har kontroll.

– Min viktigste oppgave er å skape en kultur som gjør at retningslinjene blir overholdt. Det må jeg jobbe med hver bidige dag. At det skjer regelverksbrudd bakover i tid er trist, men jeg får ikke gjort noe med det nå, sier Bjerke til NRK.

– Mistet tillit

Professor Huse mener norske styrer må være mer aktive og få tak i mer informasjon. Han viser til korrupsjonssaken i Statoil på begynnelsen av 2000-tallet da det ble betalt bestikkelser for å sikre kontrakter i et iransk gassfelt.

Da ble det diskusjoner om hvor vidt styret var godt nok informert.

Den gang måtte konserndirektøren og styrelederen gå. Huse mener det må til i DNB-saken også.

– Det er såpass store konsekvenser for det norske samfunnet og det er så mange som har mistet tilliten til dem.

AKTUELT NÅ