Hopp til innhold

– Vi kan ikke la oss diktere av terrororganisasjoner

Terrortrusselen mot Norge skal ha økt i høst på grunn av Norges deltakelse mot IS i Irak og Syria. Likevel vil regjeringen opprettholde norsk bidrag mot terrororganisasjonen.

Erna Solberg redegjør i Stortinget for de norske bidragene til Irak

–Det eneste som er farligere enn å sende vårt bidrag, er å ikke gjøre noen ting, sa Erna Solberg da hun redegjorde for norsk innsats mot IS, og hvilke konsekvenser det kan få.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Norsk deltagelse i bekjempelsen av IS kan øke sjansen for terrorangrep i Norge. Men vi kan ikke la oss diktere av terrororganisasjoner, sa Erna Solberg fra talerstolen i Stortinget, onsdag.

Hun understreker at norsk bidrag til bekjempelsen av IS i Irak og Syria vil kunne øke muligheten for at Norge blir enda mer utsatt for terror.

Men til tross for at trusselen økes, og at det i dag kom en ny trusselvurdering fra PST, så er det viktig å bidra, det tilføyer Per Sandberg fra Fremskrittspartiet.

Han vil likevel ikke skremme unødig.

– Det som skiller denne trusselen fra sommerens er at denne er mindre konkret, og jeg mener det er viktig å ikke skremme unødig, sier Sandberg i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Det var i en ny trusselvurdering lagt ut av Politiets sikkerhetstjeneste på deres nettsider at det understrekes at trusselen mot Norge har økt i høst.

– Vi skal bidra med alt det vi kan, og alt det vi har

Frps Per Sandberg

Per Sandberg sitter i Utenriks- og forsvarkomiteen på Stortinget.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Nå fryktes det et angrep på Norge i løpet av de neste tolv månedene, og vurderingen er gjort på bakgrunn av arrestasjoner av flere med tilknytning til IS i vestlige land.

Regjeringen har den siste tiden varslet om økte bidrag i kampen mo IS, og Sandberg understøtter denne satsingen.

– I kampen mot terror skal vi bidra med alt det vi har og alt det vi kan. Verden har en felles fiende, og alle må stå hand i hand for å slå de.

Norges bidrag var til å begynne med av humanitær art, men innsatsen har blitt utvidet, og i tillegg til fem stabsoffiserers oms brukes til opplæring, så det og nå sendt 120 soldater for lære opp personell. Solberg understreker at det fortsatt skal gis humanitær hjelp, men at det ikke alltid er nok.

– Noen ganger det nødvendig å bidra militært. I kampen mot IS er det nødvendig. Vi vet dette påvirker mange, og det er ekstra vanskelig å sende vår egne ut i situasjoner som kan være vanskelige.

Hun legger til:

– En ting er farligere enn å sende bidrag, det er å ikke gjøre noe.

Vil ikke sende militært personell

Flere av stortingspolitikerne som tok til orde etter at Solberg hadde redegjort for Norges innsats mot IS, støttet opp om regjeringens bidrag. Men Marit Arnstad i Senterpartiet brukte sin tid på talerstolen på å si nei til å sende militær personell til området.

– Senterpartiet kan ikke støtte at Norges sender 120 soldater til Irak. Det vil ikke være riktig vei å gå, vi bør trappe opp vår humanitære innsats, sa Arnstad.

Hun mente at man ved å gå inn med støtte kan ende opp med å overse de religiøse og ideologiske grunnene til hvorfor det er uro i regionen.

Regjeringens støtteparti, Venstre, understrekte at det er viktig for de som reiser ut å føle at de har støtte fra Stortinget. Og selv om venstreleder, Trine Skei Grande, også understøttet viktigheten av det humanitære bidraget, så støttet hun og den militære innsatsen.

– Vi kan ikke overlate til andre å kjempe for de verdiene vi mener skal gjelde over alt, sa Trine Skei Grande.

AKTUELT NÅ