Stoltenberg sa han var meget fornøyd med den norske innsatsen i Libya.
– Norsk innsats har bidratt til å redde liv i Libya, sa statsministeren da han redegjorde i Stortinget for operasjonene i Libya.
– Det var helt riktig at Norge tok sin del av ansvaret for å beskytte sivilbefolkningen i Libya. Menneskeliv er reddet. Vi har svekket regimets militære evne og vi har forhindret omfattende overgrep mot sivile, la Stoltenberg til.
LES:
LES:
LES:
Kan bli langvarig
Han understreket samtidig at Norges oppdrag ikke er fullført, og gjorde det klart at operasjonene kan bli langvarige.
Men han la vekt på at det er viktig at det ikke drar ut for lenge.
– Jo lengre krigshandlingene pågår, jo dårligere er utsiktene for varig stabilitet og fred, sa Stoltenberg.
– Onsdag overføres de norske F-16-flyene til NATOs kommando. Norge støtter en FN-ledet verden, og da er bruk av militær makt av og til nødvendig. Men det er ingen militær løsning på problemene i Libya, bare en politisk. Det kan ta mange år før den prosessen er i havn, sa statsministeren.
Statsministeren sa at sikkerhetsrådets vedtak om anvendelsen av militær makt trolig hindret omfattende sivile tap og lidelser.
Her skyter Norge mot mål på bakken i Libya.
Foto: ForsvaretKoalisjonen har bombet mål en rekke steder i Libya, deriblant Tripoli, Sirte, Benghazi, Zuwarah og Misrata.
Foto: ANDREW WINNING / Reuters– Det er fortsatt en urovekkende situasjon for sivilbefolkningen. Selv om vi har lykkes med å forhindre angrep på sivilbefolkningen er det fortsatt stor usikkerhet om den videre situasjonen, sa statsministeren.
– Ved å bruke militær makt mot sitt eget folk har store deler av det internasjonale samfunnet uttrykt at oberst Gaddafi har mistet sin legitimitet som leder og at han bør tre tilbake. Norge deler dette syn, sa Stoltenberg.
Han presiserte at FN gir mandat til beskyttelse av sivile, opprettelse av en flyforbudssone og stans i våpenleveranser. Men ikke jakt på Gaddafi.
LES:
LES:
– Velkommen i den arabiske verden
Stoltenberg fremhevet at den tydelige støtten fra land i den arabiske og afrikanske verden var avgjørende for vedtaket i FNs sikkerhetsråd.
– Vi merker oss at operasjonene blir hilst velkommen i den arabiske verden, sa Stoltenberg.
Han sa i redegjørelsen at det internasjonale samfunn må arbeide for at våpenhvile kan innføres, at militære styrker må trekkes tilbake og at det må åpnes for humanitære hjelpeorganisasjoner.
– Det må innledes en politisk prosess for forsoning og omfattende reformer, la statsministeren til.
Stoltenberg avsluttet sin redegjørelse med å fremheve Forsvarets innsats.
– Det står stor respekt av hvordan Forsvaret møtte utfordringen. Som statsminister er jeg stolt av det mot og ansvar våre militære viser i disse dager, sa statsministeren.
Bred støtte
Ordskiftet etter redegjørelsen viste bred støtte til Libya-deltakelsen i alle partier.
Høyres leder Erna Solberg hadde noen stikk til SV, men parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell forsikret at partiet er helt på linje med resten av regjeringen og Stortinget i denne saken.