Hopp til innhold

Mener nordmenn bør lære hilsing av andre kulturer

Det er fortsatt håndhilsestopp i Norge. Nå mener helsedirektøren at nordmenn bør se til andre kulturer for å finne nye måter å hilse på.

Helsedirektør Bjørn Guldvog

KJENDIS: Helsedirektør Bjørn Guldvog ble kjent over natten da koronapandemien kom til Norge, og stilte flittig opp på regjeringens pressekonferanser.

Foto: Rebecca Ravneberg / Helsedirektoratet

Idet man kommer inn i huset til helsedirektør Bjørn Guldvog er det som å gå inn i en gammel kirke.

På veggen står det «Vår hjelp kommer fra Herren, himmelens og jordens skaper». En gang tilhørte huset Kinamisjonen.

Men det var lenge før Kina skulle bli kjent for en pandemi som satte verden på hodet. Og før landets helsedirektør flyttet inn i huset med tapeter fra 1800-tallet og blondegardiner.

Håndhilsestopp for Norges helsetopp

De strengeste koronatiltakene er opphevet. Norge er i gang med en «gradvis og kontrollert gjenåpning».

Men noen tiltak er fortsatt i kraft. Nordmenn må stadig holde minst en meters avstand. Vi får kun ha én klemmevenn.

Og: Vi håndhilser ikke.

– Men det er mange andre hyggelig måter å hilse på, sier helsedirektøren idet han viser vei inn på kjøkkenet.

Helt siden mars har Helsedirektoratet frarådet håndhilsing. Helsedirektør Bjørn Guldvog foreslo selv en tommel opp på pressekonferansen 7. mars. Statsminister Erna Solberg (H) fikk til og med en egen sang, da hun glemte seg på en pressekonferanse om koronatiltakene.

Vil lære av kulturer som har andre måter å hilse på

I dagens sommerkvarter sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK at han ikke utelukker at koronaviruset er noe vi må leve med på ubestemt tid.

Da kan det være greit å droppe håndhilsingen, mener han.

– Sier du at du vurderer at håndhilsing bør fjernes?

– I noen situasjoner har det vært veldig viktig å håndhilse på veldig mange. Vi har liksom tenkt at det er måten å bli kjent på.

Men det er kanskje andre måter enn et «ærlig håndtrykk», som også gjør at man kan bli godt kjent, mener Guldvog.

– Her har vi kanskje noe å lære av andre kulturer, som har andre måter å hilse på.

Helsedirektør Bjørn Guldvog

HERSKAPELIG: De herskapelige omgivelsene skapte stor oppmerksomhet da Bjørn Guldvog var med i Debatten hjemmefra 17. mars. Siden flyttet han seg foran en mer nøytral bakgrunn, med strykebrettet som bord.

Foto: NRK

Fra håndhilsing til buffeen – uten håndvask

Som leder har han selv vært opptatt av å håndhilse på nye mennesker.

Men nå mener Guldvog nordmenn bør tenke gjennom om vi skal opprettholde håndhilsing som «den eneste måten å bli godt kjent med nye mennesker på».

– Jeg har vært i mange møter hvor jeg har tatt mange, mange mennesker i hånda, sett dem i øynene, og tenkt at det har en verdi.

Men mange ganger har han gått rett fra hilserunden til buffeen – uten å vaske hendene først. Det kan ha bidratt til at ulike virus og bakterier har spredt seg raskt.

– Nå har vi fått øynene opp for at det må gjøres annerledes.

I disse koronatider har Helsedirektoratet oppfordret folk til å ikke håndhilse. Her er åtte andre måter det går an å hilse.

I disse koronatider har Helsedirektoratet oppfordret folk til å ikke håndhilse. Her er åtte andre måter det går an å hilse.

De ansatte i en bedrift i Tromsø har fått beskjed om å ikke håndhilse. Studenter i Tromsø foreslår andre metoder man kan hilse på.

De ansatte i en bedrift i Tromsø har fått beskjed om å ikke håndhilse. Studenter i Tromsø foreslår andre metoder man kan hilse på.

AKTUELT NÅ