NRK Meny
Normal

LO streiker mot LO - krangler om statistikk

150 ansatte i LO-forbund streiker mot LO-arbeidsgiveren sin fra i dag. Krangling om hvordan lønnsstatistikk skal samles inn, og deles, er roten til LO-intrigene som nå har munnet ut i streik.

Mona Grawe og Bjørg Stray streiker mot LO.

Mona Grawe og Bjørg Stray er organisert i LO-forbundet Handel og Kontor, og bruker fredagen foran LO-bygget for å streike mot AAF, en arbeidgiverforening utgått av LO.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Iført boblejakker og refleksvester, står Mona Grawe og Bjørg Stray utenfor inngangen til LO-huset på Youngstorget. De jobber begge i LO-forbund, der organisert i LO-forbund, og de streiker mot LO.

Trude Tinnlund, LO-sekretær, utenfor inngangen til LO-huset.

Trude Tinnlund, LO-sekretær, utenfor inngangen til LO-huset.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Når LO-sekretær, og i dette tilfelle arbeidsgiver, Trude Tinnlund kommer ut for å hilse, er det en heller kjølig stemning, ikke bare bokstavelig talt.

Det er første gang man har havnet i en situasjon hvor LO streiker mot LO.

– Det at det er LO som streiker, og at vi også er også i LO henger jo sammen med at vi også er arbeidsgivere, ikke bare fagforening, sier Tinnlund.

Statistikk-krangling

150 ansatte i LO-forbund er nå streik, og nestleder i Handel og Kontor, Bjørn Mietinen, må innrømme at det ser litt pussig ut når de streikes mot fagforbundet som i de fleste tilfeller er på andre siden av konflikten.

– Ja, det kan du si, men vi er i en situasjon hvor vi mener vi ikke har fått fullt innsyn i den statistikken vi mener vi bør ha, sier han.

– Men er det ikke rart når LO streiker mot LO?

– Vi er jo ikke i streik mot LO, men mot arbeidsgiverforeningen i fagbevegelsen, forklarer han.

En forklaring som muligens forvirrer mer enn den forklarer, men det er altså en streik mot Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening, en forening utgått av nettopp LO.

– Holder ingenting skjult

Karianne Hansen Heien (til høyre) streiker sammen med flere kolleger i Fagforbundet

Karianne Hansen Heien (til høyre) streiker sammen med flere kolleger i Fagforbundet.

Noen steinkast unna er det flere streikevester. Fagforbundet har 63 av sine ansatte ute i streik, og leder for Handel og Kontor sin klubb, Karianne Hansen Heien, er en av de.

– Det er klart det er en spesiell situasjon. Vi er glad i jobben vår, og det er vanskelig.

Er dere forbanna på arbeidsgiveren deres?

– Jeg vil ikke kalle det forbanna, men vi har nå gått til streik, og det har vi god grunn til.

Den streikende parten mener de ikke får fullt innsyn i lønnsstatistikken, noe som gjør det vanskelig å forhandle om lønn fremover, og som gir spekulasjoner om store lønnsforskjeller. For Tinnlund i LO er det uforståelige påstander om at de skal holde slike tall skjult.

– Det er jeg ikke med på. Vi har ikke skjulte forhold hos oss, og når man mener at man ikke får tall, så blir jo det og en påstand og det er heller ikke dokumentert.

– LO burde vært spesialister innenfor dette feltet?

– Som sagt er det alltid to parter, og vi pleier å komme til enighet, men det greide vi ikke denne gangen, sier Tinnlund.

Det er 150 av totalt 1.500 Handel og Kontor-medlemmer innenfor tariffområdet er i streik, de fleste i Oslo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger