Mener Listhaug ikke tar et oppgjør med de som hetser henne

Sumaya Jirde Ali (19) opplever grov hets og går med voldsalarm hver dag. Hun mener det er integreringsministerens tilhengere som står for hetsen, og ber Listhaug gjøre mer for å stanse problemet.

Samfunnsdebattanten går med voldsalarm

Sumaya Jirde Ali forteller om grov hets og mener Listhaug bør gjøre mer for å bekjempe slike hatefulle ytringer.

Sylvi Listhaug møtte torsdag kveld en av sine største kritikere, Sumaya Jirde Ali, til debatt om hatefulle ytringer og hets.

Jirde Ali mener politikere for ofte taler på vegne av minoritetskvinner i stedet for å tale med dem, og har kritisert ministeren for å bruke minoritetskvinner i det politiske spillet. Hun mener også Listhaug og Frps «retorikk og stemning» bidrar til å skape grobunn for hatkriminalitet.

Sylvi Listhaug og Sumaya Jirde Ali på Debatten

Jirde Ali og Listhaug møttes for første gang i Debatten torsdag kveld.

Foto: Arild Sandsvik

– Hetsen kommer fra Sylvis tilhengere

Jirde Ali forteller at hun de siste ukene har opplevd en ekstrem hets. Hun hevder det er Listhaugs tilhengere som står for dette.

– Jeg har opplevd dehumanisering, jeg har blitt redusert til en skitten hund, til en kakerlakk, til en parasitt. Jeg har opplevd muslimhat, at jeg bør få hijaben røsket av og bli voldtatt. Jeg har opplevd sexisme, kvinneforakt. Og alt dette kommer fra tilhengere av deg, Listhaug.

Hun sier at den største påkjenningen ikke har vært all hetsen, men at hun føler at integreringsministeren ikke tar dette på alvor.

– Ikke bruk mitt navn til å hetse

Listhaug mener det er feil at hun ikke tar problemet på alvor.

– Jeg holdt en tale på en integreringskonferanse for en tid tilbake siden som tok opp alle sider av denne hetsen som er helt uakseptabel. Da ga jeg klar beskjed om at vi skal omtale hverandre med respekt, og at ingen kan bruke mitt navn til å hetse og komme med slike karakteristikker i mitt navn.

Jirde Ali forklarer til NRK at hun ikke mener Listhaug personlig og alene bidrar til hatkriminalitet.

– Hun blir ofte karikert som den fremste figur for alt vondt, og det er jeg ikke enig i. Flere politikere snakker og gir seg hen til premissene som Frp ofte legger frem, og da blir det en normalisering i bruken av hatprat, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger