Hopp til innhold

– Hageeiere lures til å bli miljøsvin

Bruk av hagejord er skyld i CO2-utslipp tilsvarende 5000 runder rundt jorda i bil, ifølge Framtiden i våre hender. De har nå klaget alle landets hagesentre inn for Forbrukerombudet.

Vidar Skagen

HOBBYGARTNER: Vidar Skagen gleder seg hver vår til å ta fatt på hagearbeidet. Rundt 10 sekker med plantejord bruker han i løpet av året.

Foto: Eirik Tufteland Kroken / NRK

CO₂ i atmosfæren
423,3 ppm
1,5-gradersmålet
+1,06 °C
Les mer  om klima
Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender

Leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.

Foto: Eirik Tufteland Kroken / NRK

Den billigste hagejorda som selges av de store kjedene inneholder fra 90 til 100 prosent torv, har Framtiden i våre hender funnet ut. Slik mener de hageeiere lures til å bli miljøsvin.

– Problemet er at Norske hagesentre selger et produkt de kaller for jord, men som egentlig er ødelagt myr, sier leder Arild Hermstad.

Når torv utvinnes frigis CO2, som har vært bundet i myrene i mange hundre år.

I en rapport skriver Miljøorganisasjonen at den årlige bruken av hagejord er skyld i CO2-utslipp tilsvarende 15 000 biler som kjører året rundt, eller 5000 runder rundt jorda langs ekvator.

Hermstad mener hagesentrene bryter markedsføringsloven når de selger hagejord som nesten bare inneholder torv.

Derfor har de nå klaget alle hagesentre som selger slike produkter inn for Forbrukerombudet.

– Vi mener de må se på om det er feil å fremstille dette som miljøvennlig, når det er et produkt som ødelegger naturen.

– Føler meg lurt

Vidar Skagen

Vidar Skagen.

Foto: Eirik Tufteland Kroken / NRK

I hagen sin på Grorud i Oslo er Vidar Skagen i gang med å tilføre ny og fersk jord i bedene. Rundt 10 sekker plantejord bruker den ivrige hobbygartneren hvert år i hagen.

Nå har vinteren tynget jorda ned, men han har et par triks i ermet for å få spirene til å gro.

– Nå har jeg begynt å blande kaffe i bedet fordi det skaper luft i jorda. Det trenger man for å få grønne og fine planter, sier Skagen.

Han føler seg lurt når han hører hva plantejorda inneholder.

– Du jobber med jord du tror er frisk og fin, men så får du høre hvor mye den forurenser. Jeg synes de burde arbeide hardt for å skaffe et annet produkt.

Sekker med hagejord fra Plantasjen

I de billigste sekkene fra Plantasjen er det 90 – 100 prosent torv, sier Framtiden i våre hender. I løpet av våren vil kjeden få et nytt produkt helt uten torv i salg.

Foto: Eirik Tufteland Kroken / NRK

Vil skaffe torvfri jord

Salgssjef i Plantasjen, Hilde Rokke Poppe

Salgssjef i Plantasjen, Hilde Rokke Poppe.

Foto: Privat

Plantasjen svarer på kritikken med å fortelle at de snart får inn en type hagejord, som er helt fri for torv. I dag har de ett merke med 50 prosent torv i utvalget.

– Vi har forskjellige produkter som dekker ulike behov, men vi ser at vi trenger flere alternativer som inneholder mindre torv, sier salgssjef Hilde Rokke Poppe.

Hun sier Plantasjen er klar over problemet med torv og CO2-utslipp, men ikke kjenner til hvordan Framtiden i våre hender har kommet fram til størrelsen på utslippene.

– Vi jobber kontinuerlig med å dekke kundens behov, og ser at vi kanskje må endre markedsføringen.

Grøfter på Grenimåsan i Ullensaker kommune

Her i Grenimåsan i Nes kommune har det blitt tatt ut torv tidligere, og når torva får kontakt med luft slippes CO2 ut i atmosfæren.

Foto: Gunnar Foseid

AKTUELT NÅ