Hopp til innhold

Mener Forbrukerrådet skaper leppepomade-frykt

– Forbrukerrådets heksejakt på parabener har ført til at flere blir allergiske, sier Monika Andersen, farmasøyt og ekspert på kosmetiske ingredienser. Hun mener rådets leppepomade-undersøkelse er mangelfull og verdiløs.

Forbrukerrådet tester leppepomader

Forbrukerrådets test av leppepomader førte til at flere butikker fjernet dem fra hyllene.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Ifølge Forbrukerrådets inneholder helt lovlige leppepomader stoffer som kan gi en rekke sykdommer. Ni av testens «verstinger» var rettet mot barn og det ble advart om at bruken kan gi hormonforstyrrelser, kreft og allergier.

Halvparten av pomadene som er undersøkt inneholder varianter av parabener, et vanlig brukt konserveringsmiddel i kosmetikk. I testen står det at forskere mistenker at parabener kan forstyrre hormonsystemet – særlig hos barn.

Flere butikker som NRK var i kontakt med påpekte at leppepomadene var lovlige å selge, men valgte likevel å rydde noen av dem vekk fra butikkhyllene.

Mener stoffene er trygge

Men stoffene som Forbrukerrådet mener er hormonforstyrrende er grundig vurdert og funnet trygge i bruk i kosmetikk, svarer Kosmetikkleverandørendes forening. Foreningen viser til at de er godkjent av et av verdens strengeste regelverk, nemlig EUs forordning.

Foreningen skriver i en pressemelding:

Selv om Forbrukerrådet nevner at de har funnet stoffer som kan være kreftfremkallende i sin pressemelding blir ikke kreftfremkallende stoffer nevnt noe sted i undersøkelsen de har gjort. Dette er svært villedende og useriøst. Vi beklager at forbrukere unødig kan bli bekymret over slike uttalelser.

Monika Andersen, farmasøyt

Farmasøyt Monika Andersen mener det er flere mangler i undersøkelse Forbrukerrådet presenterer.

Foto: Privat

– Undersøkelsen inneholder flere feil, sier farmasøyt Monika Andersen til NRK.

– Den største feilen er at parabener blir fremstilt som hormonforstyrrende. Det er en myte, basert på gamle studier som ikke er kvalitetssikret, sier hun.

– Men er det ikke totalen som teller? Og alle de produktene vi bruker i løpet av et helt liv?

– Jo, men det er feil å fokusere på parabener. Hodepinetabletter, for eksempel er mye farligere – vann i store mengder kan også være farlig. Vi må tenke på alt vi putter i oss av medisiner og bearbeidet mat. Stress er for eksempel også hormonforstyrrende, sier farmasøyten.

– Heksejakt

Hun mener Forbrukerrådet har kjørt en heksejakt på parabener som har ført til en økt forekomst av allergier.

Andersen påpeker også at Forbrukerrådet har trukket fram stoffer som ikke er allergifremkallende.

– Jeg syns testen lyser av manglende kunnskap. Den burde vært kvalitetssikret bedre, mener Monika Andersen.

Forbrukerrådet: – Fagmiljøene er uenige

Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet

Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet

Foto: NRK

Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet mener flere forskningsmiljøer er uenige om bruken av parabener.

Hun viser blant annet til at Verdens helseorganisasjon, WHO blant annet følger de forskningsmiljøene som Forbrukerrådet følger.

– Det er flere og flere som er svært kritiske til disse stoffene. Og det er ikke nødvendigvis mengden man blir utsatt for, men også hvor tidlig man blir eksponert for dem, sa hun da temaet ble debattert i Dagsnytt 18 fredag kveld.

(Se debatten nederst i denne artikkelen)

At Andersen mener Forbrukerrådet heller burde sett på andre stoffer syns hun ikke er noe godt argument.

– Noen stoffer blir ikke bedre av at andre er verre. At våre undersøkelser fører til at flere allergier er en påstand. Vi forholder oss til den brede vei innen forskningen. Kjemikalielobbyen er sterk og dette blir dyrt for dem, sier hun.

Dagsnytt atten tar debatten om kreftfare i leppepomade.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ