Mener flere friske bør få forebyggende hiv-pille

Helseutvalget for homofile og HivNorge mener langt flere burde få medisiner som hindrer spredning av hiv.

Prep-medikamentet Truvada

Medisinen gir beskyttelse mot hiv slik at man i utgangspunktet kan droppe kondom uten å bli smittet.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– Jeg forstår de som har reservasjoner mot dette fordi det er en dyr medisin, men hvis man får til en vaksine mot hiv, vil den trolig bli enda dyrere, sier Jens Harald Älgenäs Eliassen som er styreleder i HivNorge.

Jens Harald Älgenäs Eliassen

Jens Harald Älgenäs Eliassen, styreleder i HivNorge, sier det er billigere med Prep enn å behandle noen som er blitt hivpositiv.

Foto: Ketil Kern / NRK

Siden 2017 har homofile menn kunnet få Prep-pillen gratis. Den gjør at de kan ha sex uten kondom uten å risikere hivsmitte. I år er det cirka 1200 menn som får denne medisinen og antall brukere er økende.

Flere kritikere har sagt at de mener det er feil å bruke ressurser på friske mennesker.

– Det blir helt galt når syke kreftpasienter betaler egendal, mens friske Prep-pasienter får helt gratis behandling, mener blant andre Sveinung Stensland, stortingsrepresentant i Helsekomiteen for Høyre.

Helseutvalget for homofile og HivNorge mener pillen er et viktig verktøy i kampen for å utrydde hiv.

Sammenligner Prep med P-pillen

Jens Harald Älgenäs Eliassen har levd med hiv i 36 år og mener Prep er et verktøy på lik linje med at kvinner tar P-piller.

– Med én pille er man helt trygg seksuelt. Det hjelper oss som lever med hiv slik at folk tør å ha et forhold til oss, sier han.

Eliassen mener Prep kan være et viktig skritt mot å få utryddet hiv. Ifølge en rapport fra Olafiaklinikken i Oslo skal pillen ha forhindret 80 nye tilfeller av hiv.

– Men hvorfor skal det være gratis?

– Det er et prinsipp i Norge at smittevern skal være gratis. I dag finnes det ikke noe system der man kan få Prep ved å betale selv.

Dermed er det lange køer ved klinikker og sykehus og stor pågang av brukere som ønsker å få den nye medisinen. Hos Olafiaklinikken, som har rundt halvpartens av landets Prep-pasienter, er ventetiden for å få pillen nå 52 uker.

– Billigere enn å behandle Hiv

Eliassen mener det hadde vært en god løsning å heller gi medisinen på blå resept, og la brukerne betale egenandeler. Han sier kritikerne har rett i at brukerne er friske personer som ikke trenger å behandles på sykehus.

– De burde kunne gå til fastlegen sin og få Prep der. Det er dessuten også billigere å gi en mann Prep gratis, enn å behandle en som er blitt hivpositiv, sier Eliassen.

I noen grupper er det flere som burde brukt preparatet, men som ikke gjør det, sier leder i Helseutvalget, Rolf Martin Angeltvedt.

Rolf Martin Angeltvedt, leder i Helseutvalget

– Spesielt homofile menn med ikke-vestlig bakgrunn bør få Prep, sier leder i Helseutvalget, Rolf Martin Angeltvedt.

Foto: Ketil Kern / NRK

– Flere bør få Prep. Det gjelder spesielt menn med ikke-vestlig bakgrunn som har sex med menn. De ligger høyt på statistikkene. Det er en gruppe som det er vanskelig å nå i det vanlige helsevesenet og de er enda vanskeligere å nå i det forebyggende arbeidet, sier Angeltvedt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger