NRK Meny
Normal

Mener ektepar må dømmes til 21 års fengsel for trippeldrap

OSLO TINGRETT (NRK): Aktor mener et norsk-pakistansk ektepar (67 og 53 år) må dømmes til 21 års fengsel, lovens strengeste straff, for trippeldrapet i Pakistan i 2013.

De tiltalte i trippeldrapssaken

Den 53 år gamle moren (til høyre) nekter for å ha bestilt på svigersønnen, hans bror og deres far. Det samme gjør hennes mann (67 år, bakerst). Onkelen (56, til venstre) innrømmer å ha vært med på drapene.

Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Tanveer Abbas

Tanveer Abbas, hans bror og deres far ble drept i Pakistan i mai 2013, 23 år gammel. Politiet mener grunnen var at han hadde giftet seg med en norsk kvinne i skjul.

Foto: Privat / NRK

En 56 år gammel norsk-pakistaner, lillebroren til 67-åringen, må dømmes til 17 års fengsel, mener påtalemyndigheten. De tre norsk-pakistanerne er tiltalt for overlagt drap på tre personer i Pakistan natt til 18. mai 2013.

En av de drepte var ekteparets svigersønn (23). De to andre ofrene var svigersønnens bror og far.

– Drapene fremstår som utspekulerte, vel regisserte og ufattelig brutale. De ble utført mot tre personer som ikke var i stand til å forsvare seg, sa konstituert statsadvokat Leif Morten Eide i retten onsdag.

Han påpeker at man medvirkere ofte straffes mildere i drapssaker, men at det her var ekteparet som var pådrivere for drapet, selv om de var i et annet land.

– Bevisene tyder på at ekteparet i hovedsak sto sammen om dette. Når det er snakk om tre overlagte drap, passerer man lovens tak på 21 år med god margin, sier Eide.

Æresdrap

Påtalemyndigheten mener ekteparet bestilte drapet på svigersønnen, fordi datteren (nå 25) hadde giftet seg i skjul - uten foreldrenes samtykke. Statsadvokat Guro Hansson Bull, som holdt første del av påtalemyndighetens avsluttende prosedyre tirsdag, mener motivet for drapene er ære.

– Årsaken til drapet er ekteskapet, og at familiens ære er ødelagt. Alle vet hva som hadde skjedd med datteren, og de (foreldrene, journ. anm.) måtte handle deretter, sa Bull i retten.

Politiadvokat Eide mener det er viktig å sende et signal om at også forbrytelser som skjer i utlandet kan bli straffet, dersom de er planlagt fra Norge. Han viser også til kulturforskjeller mellom Norge og Pakistan.

– Ugifte, unge kvinner blir gjort til objekter som mannlige slektninger kontrollerer. Dette foregår ikke bare i Pakistan, men også i deler av det norsk-pakistanske miljøet. Vi må sende ut sterke signaler om at vi ikke aksepterer dette.

Den fornærmede jenta i trippeldrapssaken

Den 25 år gamle enka vitnet mot sine egne foreldre i trippeldrapssaken. Til venstre statsadvokat Guro Hansson Bull, til høyre bistandsadvokat Monica Lindbeck.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Anmeldte foreldrene

Ekteskapet mellom ekteparets 25 år gamle norsk-pakistanske datter og Tanveer Abbas, 25-åringens egen fetter, ble inngåttt i slutten av 2011. Først i mai 2013 ble det hemmelige ekteskapet kjent utover den innerste familien.

Påtalemyndigheten mener dette er grunnen til at det norsk-pakistanske bestilte drapet på svigersønnen, hans bror og far. Ekteparet allierte seg med Tanveer Abbas' bror, som skal ha utført drapene. Mannen, som er pakistansk statsborger, rømte senere via Dubai, og er etterlyst internasjonalt.

Det var ekteparets 25 år gamle datter som anmeldte foreldrene for drapet, noe statsadvokat Guro Hansson Bull trakk fram som viktig i sin prosedyre.

Rabatt for onkel

Også datterens onkel, en 56-åring bosatt i Fredrikstad, ble innlemmet i planene, mener politiet. Han har innrømmet å være med på drapene i Pakistan, men nekter for at det skjedde på bestilling fra broren og svigerinnen.

Allerede i forkant av rettssaken ble det klart at 56-åringen hadde forhandlet om en strafferabatt for inrømmelsen. Til tross for at politiadvokat Leif Morten Eiden mener mannen ikke har fortalt den fulle sannheten om broren og svigerrinnen, mener Eide at tilståelsen skal gi rabatt.

Påtalemyndigheten la derfor ned påstand om 17 års fengsel for drapet, i tråd med avtalen med Riksadvokaten. Dette mener forsvarer Øystein Storrvik er for strengt (se faktaboks).

Det vil uansett bli opp til retten å gjøre en uavhengig vurdering av straffen for alle de tre tiltalte.

Trippeldrapssaken i Oslo tingrett

Onkelen, bosatt i Fredrikstad (øverst til høyre), har erkjent å ha vært med på drapene på brorens (i midten, øverst) og svigerinnens uønskede svigersønn. Også svigersønnens far og en annen bror ble drept. Ekteparet skal ha planlagt drapene, som ble utført av en tredje bor. Denne broren, som er pakistansk statsborger, har rømt landet og er etterlyst internasjonalt.

Foto: Grafikk: Vidar Kvien & Marco Vaglieri / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger