Hopp til innhold

Mener disse dommene viser at loven må endres

Tilregnelighetsutvalget har gått gjennom NRKs avsløringer om utilregnelige voldsmenn som slippes fri. Konklusjonen er at loven bør endres slik at flere kan dømmes til behandling.

Norges lover

DOM: I dag kan psykotiske voldsmenn slippe tvungent psykisk helsevern dersom retten mener lovbruddet ikke er alvorlig nok. Tilregnelighetsutvalget vil senke terskelen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I januar i fjor avdekket NRK en rekke saker der utilregnelige voldsmenn og overgripere slippes fri i samfunnet.

Tirsdag kom tilregnelighetsutvalgets rapport. Her har de sett nøye gjennom fem av sakene NRK omtalte i 2013. Ekspertene mener dommene viser er at terskelen for å dømme folk til behandling må senkes.

Her ser du utvalgets vurderinger av dommene, og hvorfor de mener at dagens system ikke beskytter borgerne godt nok:

Var voldelig mot samboeren i fire år – truet barnevernet

Oktober 2012, Borgarting lagmannsrett: Ifølge dommen var 35-åringen voldelig mot samboeren over en periode på fire år. Han brakk blant annet fingeren hennes, slo henne, truet henne og tok kvelertak på henne. 35-åringen truet også en rekke ansatte i barnevernet. Før ankebehandlingen ble han erklært psykotisk og strafferettslig utilregnelig. Lagmannsretten mente volden mot samboeren ikke var alvorlig nok til å dømme mannen til tvungent psykisk helsevern, og lot ham gå fri

«Avgjørelsen om at forholdene ikke var alvorlige nok til å reagere med særreaksjon, er nok overensstemmende med gjeldende rett. Utvalget mener imidlertid at volden og truslene i denne saken bør kunne gi grunnlag for en særreaksjon, fordi de samlet peker mot fare for alvorlige krenkelser, som samfunnet har grunn til å verne borgerne mot ved en særreaksjon.»

Har angrepet flere personer – slo person i hodet med sparkesykkel

Mai 2011, Borgarting lagmannsrett: En 53 år gammel paranoid schizofren mann slipper tvungent psykisk helsevern fordi lagmannsretten mener volden han har utført ikke er alvorlig nok. 53-åringen har vært inn og ut av psykiatrien i en årrekke, og retten mener faren for gjentakelse er tilstede. I tingretten ble han dømt til tvungent psykisk helsevern for blant annet å ha slått en person i hodet med en sparkesykkel, men lagmannsretten mente volden ikke oppfyller alvorlighetskravet i loven.

«Det at lovbruddet ikke ble ansett alvorlig nok for en særreaksjon, må antas å samsvare med gjeldende rett. Men også her bør terskelen senkes. Saken illustrerer at flere mindre alvorlige voldsepisoder kan stå i sammenheng med mer alvorlige, og det bør være adgang til å idømme særreaksjon hvis farekriteriet og øvrige vilkår er oppfylt.»

Kastet fremmed kvinne i bakken

November 2009, Borgarting lagmannsrett: En 45 år gammel psykisk syk mann ble i tingretten dømt til tvungent psykisk helsevern for en rekke voldshandlinger. Han har blant annet gått til uprovosert angrep på en tilfeldig kvinne på gaten og kastet henne i bakken slik at hun fikk brudd i ryggen. Han anket, og fikk medhold i lagmannsretten fordi de mener volden ikke er alvorlig nok til å oppfylle alvorlighetskravet i paragraf 39. Under ankebehandlingen var mannen innlagt på en psykiatrisk sikkerhetsavdeling.

«Utvalget mener denne typen handlinger klart må kunne møtes med en særreaksjon, ikke minst når tiltalte beskrives som en psykotisk, uberegnelig og utagerende person. Retten skrev endog: «Når situasjonen er den at A selv er uten sykdomsinnsikt og sykdomsfølelse, vil det være en risiko for ellers straffbare voldshandlinger, også alvorlige, kan bli begått dersom han ikke er underlagt et tvangsregime.» Saken viser dessuten at det ofte vil bero på rene tilfeldigheter hvor alvorlige konsekvensene av lovbruddet blir. I denne saken kunne følgene av forbrytelsen lett blitt langt mer alvorlige enn de ble – fall med bakhodet mot asfalt kan av erfaring ende med betydelig skade eller død.»

Begikk seksuelle overgrep mot 10-åring

April 2007, Gulating lagmannsrett: En 36 år gammel psykisk utviklingshemmet mann ble i tingretten dømt til tvungen omsorg for frihetsberøvelse av unggutter, seksuelle overgrep og knivtrusler. Lagmannsretten bestemte seg for å frifinne mannen fordi flertallet mente at de straffbare forholdene ikke var alvorlige nok til å dømme en lovbryter til tvungent psykisk helsevern. Retten fant det bevist at mannen hadde truet en miljøterapeut med kniv, og viste til tre tilfeller der mannen har forsøkt å dra unge gutter vekk før han ble stoppet av andre. I ett av tilfellene dro han en av guttene inn i en fotgjengerundergang, la seg over gutten og gjorde samleiebevegelser. Han forsøkte å dra gutten inn i et skogholt, men ble stoppet.

«Utvalget mener de objektive overtredelsene i denne saken bør åpne for bruk av særreaksjon. Særlig dersom det for øvrig ikke er tilbud til ham, må samfunnsvernet kunne ivaretas ved en dom.»

Ringte inn bombetrussel fra t-banen

November 2011, Oslo tingrett: Høsten 2010 ringer den paranoid schizofrene somalieren inn en bombetrussel fra t-banen i Oslo. På forhånd hadde han lastet ned bombeoppskrifter og etterspurt ingredienser på et apotek, men retten mente dette ikke beviste han han ville gjennomføre planene. Påtalemyndigheten ville dømme 27-åringen til tvungent psykisk helsevern, men retten mente samfunnsvernet allerede var ivaretatt fordi mannen på dette tidspunktet var tvangsinnlagt på en psykiatrisk institusjon.

«Det var nok riktig at forholdene ut fra gjeldende retts vilkår om gjentakelsesfare og nødvendighet, ikke ga grunnlag for dom på særreaksjon. Truslene som ble fremsatt, var imidlertid av en slik art at samfunnet bør kunne verge seg mot dem ved en strafferettslig særreaksjon, dersom det antas å foreligge fare for mer alvorlige integritetskrenkelser, og øvrige vilkår er oppfylt. Utvalgets syn er ikke at resultatet i den nevnte sak nødvendigvis skulle vært at det ble idømt en særreaksjon, men at ordningen bør gi rom for en vurdering av dette.»

AKTUELT NÅ