Mener barnehagen sviktet Bertha

Da barnehagen ikke hjalp Bertha med språkvanskene, krevde foreldrene prisavslag. Det endte med rettssak.

Bertha

ENDELIG HJELP: For tre år siden oppdaget foreldrene at Bertha (7) ikke uttalte konsonantene. Etter en hard kamp mot barnehagen, får hun nå hjelp av skolen. Bertha går til logoped hver uke.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

– Rampe, lampe. Rast, last. Reke, leke.

Bertha Brandsberg (7) fra Grimstad gjentar rimord etter pappa Gunnar Brandsberg. Nå sitter de og øver på å uttale de forskjellige ordene.

For Bertha er noen bokstaver vanskelig å uttale. På skolen får hun endelig hjelp, men hjelpen har ikke kommet gratis.

Da Bertha begynte i en barnehage i Grimstad, ble foreldrene lovet at hun skulle få hjelp med språkvanskene sine. Etter hvert viste det seg at det fikk ikke jenta, ifølge faren.

Bertha

TRÅR TIL: Pappa Gunnar Brandsberg har fått opplæring av PPT og logoped, slik at han og Bertha (7) kan øve sammen etter skolen.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

– Barnehagen har ikke greid å dokumentere at det ble gjort noe som helst, hevder Gunnar Brandsberg.

Måtte i retten

For foreldrene ble dette en prinsippsak. De mener barnehagen ikke holdt løftet sitt om å hjelpe Bertha, derfor ville de ikke betale full pris.

– Barna er jo ubehjelpelige, så vi følte at vi måtte ta fatt i dette her, for det er jo ingen andre som gjør det, sier Brandsberg.

Saken endte i Aust-Agder tingrett. Tingretten konkluderte blant annet med at foreldrene ikke kunne få prisavslag, siden barnehagen var offentlig støttet. Samtidig slo de fast at den pedagogiske oppfølgingen var for dårlig.

Fryktet mobbing

Randi Flesland

GJELDER MANGE: Randi Flesland, direketør i Forbrukerrådet, sier at de samme forbrukerrettighetene gjelder eksempelvis SFO, kommunale tjenester for eldre, kinobilletter og togturer.

Foto: Elise Holdal / NRK

Med hjelp av Forbrukerrådet tok foreldrene til Bertha kampen videre til lagmannsretten.

– Det ville vært uhørt om man ikke skulle få lov til å klage eller få pengene tilbake når tjenesten ikke blir levert. Hvorfor i all verden skal barnehagetjenesten og andre offentlig subsidierte tjenester være annerledes, spør Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

Gunnar Brandsberg fryktet at språkvanskene til Bertha skulle føre til mobbing. Kampen mot barnehagen var et økonomisk tapsprosjekt, men for familien handlet det ikke om penger - det handlet om barnas fremtid.

I lagmannsretten ble de to partene enige, og foreldrene fikk til slutt prisavslag.

– Hvis barna som kommer inn i barnehagene nå får mer oppmerksomhet rundt sine individuelle problemer, så er det verdt det, sier Brandsberg.

– Skal ha prisavslag

Forbrukerrådet mener denne saken er prinsipielt viktig, nettopp fordi Norge har en mengde offentlig støttede tjenester som alle norske forbrukere kjøper.

– Selv tingretten sa at du ikke har rett på prisavslag, fordi tjenesten er mer verdt enn det du har betalt. Det finnes også andre eksempler på dette. Derfor er det viktig å få slått dette fast en gang for alle, sier Randi Flesland.

Barnehagen ønsket ikke å kommentere saken.

SISTE NYTT

Siste meldinger