– Ikke dekning for Sandbergs barnehagepåstander

Frp-nestleder Per Sandberg mener små barn formes av staten og mister sin identitet i barnehagen, noe som fører til mer barne- og ungdomspsykiatri. – Tvert imot! Det er snarere de barna som ikke er i barnehagen som er i risikosonen, mener forskningsleder ved UiO.

Per Sandberg

– Familien er gått i oppløsning, og at barn og unge støpes til kopier av hverandre, mener Frp-nestleder Per Sandberg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Anne-Inger Helmen Borge

Anne Inger Helmen Borge, forskningsleder ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, mener Per Sandberg tar fullstendig feil når han knytter psykiske problemer til opphold i heldagsbarnehage.

Foto: UiO

– Det unike hos det enkelte barn files bort når barn «settes bort» i barnehage eller til dagmammaer allerede fra ettårsalderen, sier Frps nestleder Per Sandberg til Aftenposten.

Intervjuet kommer i kjølvannet av Sandbergs nye bok, der han kommer med følgende tirade: «Studerer jeg dagens familier der barna «settes bort» i barnehager eller til dagmammaer allerede fra ettårsalderen, er jeg ikke forundret over at de mangler tilhørighet og tilknytning. Min påstand er at familien er gått i oppløsning, og at barn og unge støpes til kopier av hverandre. Det unike hos den enkelte barn files bort, de mister sitt opphav, sin identitet og sin trygghet».

«Statens barn»

Sandberg mener barnehagen, skolen og skolefritidsordningen har overtatt foreldrenes rolle.

– «Statens barn» er blitt en realitet, skriver Sandberg.

Han ser en sammenheng mellom dette og ressursene som brukes i barne- og ungdomspsykiatrien.

– Vi bruker enorme ressurser i etterkant når vi skal reparere noen konsekvenser. Jeg tillater meg å spørre hvorfor det er blitt slik, sier han og sier han tror dette skyldes at mange barn er for lite sammen med søsken og foreldre.

– Risikoen er i hjemmet

Anne Inger Helmen Borge, forskningsleder ved Psykologisk institiutt ved Universitetet i Oslo, sier det ikke finnes dekning for noe av det Sandberg hevder.

– Snarere tvert imot. Det er snarere de barna som ikke er i barnehagen som er i risikosonen. Det er ikke stedet barna passes som avgjør, men om det er problemer i familien, sier Borge.

Hun sier at både canadisk og norsk forskning viser dette.

– Det er i hjemmet risikoen ligger, det har vi 30 års forskning på. Det skumle er problemer i familien, som arbeidsløshet, fattigdom, krangling og depresejon. Man må slutte å tro at det er bygningen barna passes i som er avgjørende, sier Borge.

– Kontantstøtten gjør det verre

Borge sier at en normal familie er den viktigste beskyttelsen mot kriminalitet og for god mental helse. Det er også de best utdannede foreldrene som sender barna i barnehagen fra tidlig alder, mens de som er svake og kan ha problemer blir igjen hjemme, ifølge Borge.

Hun sier forskningen viser at jo tidligere disse barna kommer i barnehage, jo bedre gjør de det på skolen.

– Barn med problemer i hjemmet har alt å vinne på å komme i barnehage. Men det er ikke lett å komme inn i de tusen hjem og finne risikobarna. Frivillig kontantstøtte slår også uheldig ut, for det er jo ikke ungene som får velge fritt.

Borge sier forskningen viser at barnehagen gjør risikobarna mindre agressive og at mange trolig reddes fra ungdomskriminalitet.

– Hils Sandberg og si at det er et viktig tema han tar opp, men at for hver krone vi investerer de første fem leveårene, får vi millioner igjen, sier forskningslederen.

– Utsletter ikke barnas identitet

Hun tilbakeviser også Sandbergs påstand om at barn får problemer med tilknytning når de begynner tidlig i barnehagen.

– I Norge er barna over ett år når de begynner, mens tilknytning skjer når barnet er 8 måneder, sier Borge.

Hun er heller ikke enig i at barnehager utsletter barnas identitet, og gjør alle like.

– Barna får heller oppleve kontraster som bygger opp deres egen identitet ved at de speiler seg mot andre barn. Sandberg må ta et lite kortkurs før han uttaler seg om dette, råder Borge.

SISTE NYTT

Siste meldinger