NRK Meny
Normal

Mener apotekets DNA-tester er useriøse

Salget av DNA-tester til hjemmebruk øker kraftig i Norge. Lege og genetiker fraråder folk fra å ta dem og mener apotekene burde slutte å selge dem.

Boots test

NETTBUTIKK: På apoteket Boots nettsider kan du enkelt klikke deg hjem en DNA-test. Apoteket lover at svaret du får, er 99,5 prosent pålitelig, men Bioteknologirådet har sine tvil.

Foto: Skjermdump

Som NRK tidlige har fortalt, har salget av DNA-tester du kan ta hjemme økt med 50 prosent på ett år.

Selvtesten YesNo

GENTEST: Denne testen kan du kjøpe på norske apoteker.

Foto: Skjermdump

Testene kan kjøpes på vanlige apotek og lover svar på om du er genetisk disponert for å legge på deg eller om du har mest anlegg for utholdenhet eller sprint.

På apoteket Boots hjemmesider står det at svaret er «99,5 prosent pålitelig».

Fraråder testing

Overlege ved Haukeland sykehus og genetiker Ellen Økland Blinkenberg har skrevet bok om gentester, og fraråder folk mot å ta dem.

– Kvaliteten på dem er usikker, og de kan bare si om du har økt sannsynlighet for noe, ikke om du vil få for eksempel fedme eller cøliaki. De kan få folk til å bekymre seg syke, sier hun.

Ellen Økland Blinkenberg

BURDE SLUTTE Å SELGE TESTER: Overlege og genetiker Ellen Økland Blinkenberg advarer mot DNA-tester.

Foto: Ellen Lande Gossner

Hun mener apotekene burde slutte å selge dem.

– Jeg syns apotekene burde holde seg unna dem, for mange av dem er useriøse. At disse testene markedsfører seg som 99,5 prosent sikre, tar jeg med en klype salt.

– Vi som jobber med genetikk og vet hvilket presisjonsnivå som kreves når man gjennomfører slike tester, er det tullete at andre tar så lett på det.

Også Bioteknologirådet stiller seg tvilende til informasjonsverdien av testene apoteken selger.

Apotekene mener kvaliteten er god

450 apotek selger DNA-tester til hjemmebruk i Norge. Boots, Ditt apotek og Vitusapotek selger testene, mens Norges største apotekkjede, Apotek1, ikke gjør det.

Vitusapotek mener testene er sikre, av god kvalitet og at det er liten sannsynlighet uriktige prøvesvar, skriver fag- og kvalitetsdirektør Chris Jacobs i en e-post til NRK.

Kjersti Garstad, fagsjef i Boots Norge

GÅR GOD FOR TESTER: Fagsjef i Boots, Kjersti W. Garstad.

Foto: Boots Norge

Fagsjef i Boots, Kjersti W. Garstad, mener også at kvaliteten på testene er god, og sier at slike DNA-tester er i vinden.

Hun vil ikke utelukke at apoteket vil ta inn flere tester i tiden som kommer.

– Vi syns det er bedre at folk kjøper våre kvalitetssikrede tester enn at de kjøper en tilfeldig DNA-test på nett, sier Garstad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger