Mener 22-åring var aktivt medlem i to terrorgrupper

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevder 22-åringen som ble siktet etter at han kom tilbake fra Syria, har deltatt aktivt i to terrororganisasjoner.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevder 22-åringen som ble siktet etter at han kom tilbake fra Syria, har deltatt aktivt i to terrororganisasjoner.

ANSES SOM TERRORISTER: PST mener 22-åringen, som dro til Syria i fjor høst, også har slåss for Jabath al Nusra. Både denne gruppa og ISIL skal ha forbindelser til Al Qaida.

PST bygger på informasjon om at disse gruppene driver med utstrakt drap på sivile og krigsfanger.

Forrige fredag kom 22-åringen hjem fra borgerkrigen i Syria. Etter å ha landet på Gardermoen, ble han siktet for terror.

– Vi hadde informasjon om at han ville komme, og vi hadde etterforskere fra PST klare til å pågripe og ransake ham da han ankom Gardermoen, forteller Jan Fredrik Glent, som er avdelingsdirektør i PST, til NRK.

Den siktede har pakistansk bakgrunn, men har vokst opp i Fredrikstad-området. I Syria ble han skutt i beinet, og er derfor innlagt på sykehus.

PST har derfor ennå ikke avhørt ham.

Hevder 22-åringen har vært aktivt medlem

– Han er siktet for overtredelse av norsk straffelov, paragraf 147 d, som gjør det straffbart å delta i eller i å annen måte gi støtte til en terrororganisasjon.

Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.


Jan Fredrik Glent

Ifølge Jan Fredrik Glent i PST, skal 22-åringe ha hatt en aktiv rolle i de to organisasjonene som de kaller terrororganisasjoner.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

NRK vet at flere av de norske jihadistene har kjempet for den ytterliggående grupperingen ISIL. PST mener 22-åringen, som dro til Syria i fjor høst, også har slåss for Jabath al Nusra. Begge disse gruppene skal ha forbindelser til Al Qaida.

– Disse to organisasjonene skiller vi ut, og anser, som terrororganisasjoner i norsk straffelovsforstand, sier Glent.

– På hvilken måte har han vært medlem av disse gruppene?

– Han har vært et aktivt medlem, slik vi ser det, men jeg vil ikke gå noe nærmere detaljer rundt hva vi mener han har gjort mens han har vært i Syria, sier Glent.

John Christian Elden

– Det er en underlig siktelse, der PST legger til grunn at den syriske regjering er den fornærmede part, og at syriske regjeringsstyrker da er fornærmet i en terrorsak, sier 22-åringens forsvarer John Christian Elden.

Foto: NRK

Det er bare disse to gruppene av opprørene som PST mener er terrorgrupper.

– Utstrakte drap på sivile og krigsfanger. De følger åpenbart ikke krigens lover, sier Glent til NRK.

Forsvareren: – Ikke straffbart å være medlem

NRK vet at det norske utenriksdepartementet ble kontaktet med bønn om hjelp for å få den siktede hjem fra Syria.

22-åringens forsvarer, John Christian Elden, sier på sin side at det ikke er straffbart å være med i disse organisasjonene, med mindre man utfører terror sammen med dem.

– Det er en underlig siktelse, der PST legger til grunn at den syriske regjering er den fornærmede part, og at syriske regjeringsstyrker da er fornærmet i en terrorsak, sier Elden.

Ifølge forsvareren vil det i dette tilfellet kun være terror når det bryter mot folkeretten, og den syriske regjeringen har krav på folkerettens beskyttelse mot angrep.

SISTE NYTT

Siste meldinger