Hopp til innhold

Meling: – Krekar vil motsette seg utlevering til Italia

Mulla Krekar har har aldri drevet med terrorplanlegging, ifølge forsvarer Brynjar Meling. Krekars forsvarer mener utleveringsavtalen med Italia er politisk motivert.

Brynjar Meling.

Krekars forsvarer Brynjar Meling sier til NRK at han ikke er kjent med utleveringsavtalen til Italia.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Torsdag morgen ble det kjent at Najmuddin Faraj Ahmad, også kjent som mulla Krekar, har blitt pågrepet på cella si i Kongsvinger fengsel i løpet av natten. Krekar er mistenkt for terrorplanlegging.

Samtidig slo mannskaper fra beredskapstropper til mot to andre adresser på Østlandet og pågrep to personer med tilknytning til samme sak. Ifølge TV2 har norske og italienske myndigheter allerede forhandlet fram en utleveringsavtale, som skal behandles i Oslo tingrett i morgen.

Meling sier han ikke har blitt gjort kjent med innholdet i avtalen.

– Men jeg antar at man kan legge til grunn at han (Krekar, journ. anm.) vil motsette seg dette, da det er en uriktig anklage. Så langt tar vi dette med ro, og møter både en italiensk anmodning og norsk håndtering med naturlig skepsis etter 13 års erfaring med dette sakskomplekset, sier Meling.

– Vil avvise dette

Mulla Krekars mangeårige forsvarer sier til NRK at han ble kjent med pågripelsene først da Krekars familie i morges ringte og fortalte at fire tjenestemenn sto på døra til familiens hjem på Tøyen i Oslo for å ransake leiligheten.

Meling påpeker at han foreløpig ikke har fått snakket med Krekar, som er på vei til Oslo fra Kongsvinger fengsel, men tar det likevel for gitt at Krekar vil nekte straffskyld for siktelsen.

– På generelt grunnlag kan jeg si at mulla Krekar hevder han ikke har hatt noe med terorplanlegging i gjøre, noen gang. Man kan legge til grunn at han også vil avvise dette, sier Meling.

Mulla Krekar arrestert

Mulla Krekar arrestert i sitt hjem på Tøyen i 2012. I morges oppsøkte politimenn Krekars familie for å gjennomføre en ransakelse i leiligheten.

Foto: VGTV

– Politisk press

Han hevder han tar den siste utviklingen med ro, blant annet fordi PST tidligere har mislyktes med å få Krekar dømt for terror. I 2012, da Krekar ble dømt for trusler mot tre kurdere og Erna Solberg, ble han frikjent for oppfordring til terror.

I oktober ble Krekar igjen dømt for trusler mot en av de samme kurderne, Halmat Goran. Han har den siste tiden sittet i Kongsvinger fengsel, der han altså ble pågrepet natt til torsdag.

– Det taler for seg selv. Det å pågripe en mann om natten i et fengsel fremstår som relativt unødvendig. Det er nok mer for å vise litt muskler og tøffe seg for media at de gjør det på den måten, sier Meling.

Han reagerer også kraftig på at statsminister Erna Solberg sier at norske myndigheter vil samarbeid med Italia om en utlevering.

– Jeg registrerer at en statsminister finner grunn til å uttale seg i en enkeltsak. Det er i seg selv spesielt, særlig når hun også har en rolle som fornærmet i samme sakskompleks. Det viser hvilket politisk press det er, og vi får håpe at domstolene står imot det politiske presset.

Oslo tingrett skal fredag ta stilling til om Krekar kan utleveres.

AKTUELT NÅ