Meling mener PST må overta Italia-etterforskning: – Saken er et falsum

Den italienske terrorsaken mot mulla Krekar skal etter planen starte 15. januar. Selv om justisministeren lover å få Krekar utlevert om han blir dømt, tar Krekars advokat Brynjar Meling det hele med med knusende ro.

Mulla Krekar i Oslo tingrett

INGEN REISEPLANER: Mulla Krekar var en periode begjært utlevert av italienske myndigheter. Den utleveringsbegjæringen har Italia droppet, og hans forsvarer Brynjar Meling sier den tidligere Ansar al-Islam-lederen ikke har noen reiseplaner for øyeblikket.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Italienske myndigheter hevder Najmuddin Faraj Ahmad, kjent som mulla Krekar, leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til ekstremistgruppa IS. Saken skulle startet i mars i 2017, men har blitt allerede blitt utsatt to ganger.

– Dersom han blir dømt i Italia, skal han sone i Italia. Det skal jeg sørge for, sier justisminister Per-Willy Amundsen til Nettavisen.

Enrica Franzini skriver i en epost til ABC Nyheter at saken skal skal starte 15 januar. Nettstedet omtaler Franzini som «Krekars italienske advokat», en beskrivelse Krekars norske advokat mener er feil.

Krekar har ingen italiensk advokat. Denne Franzini har ikke kontaktet oss siden hun fikk sparken for to rettsrunder siden, sier Brynjar Meling til NRK.

Per Willy Amundsen

Justisminister Per-Willy Amundsen lover i et intervju med Nettavisen at han skal få sendt mulla Krekar ut av Norge.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Mulla Krekars mangeårige forsvarer sier at verken han eller hans klient kommer til å reise til Italia i forbindelse med den berammede rettssaken.

– Det kommer ikke til å bli noen sak, den eneste informasjonen jeg har fått, også om disse datoene, er gjennom mediene. Jeg har ikke bestilt noen flybilletter til Italia. Hvis jeg skal til Italia i 2018, er det for å drikke vin og slappe av, sier Meling til NRK.

– Et falsum

Nettavisen skriver at tiltalen mot Krekar er på 14 sider, og blant annet inneholder anklager om at han hadde terrorceller i Norge og Europa. Meling sier på sin side at han har bedt om å få spesifisert hva anklagene gjelder.

– Vi har etterlyst en innkalling til mulla Krekar, vi har etterlyst en oppfordring til å anta en italiensk advokat, og vi har etterlyst dokumenter om hva anklagen gjelder i den italienske saken. Det har vi ikke fått, sier Meling.

Notat fra Riksadvokaten om møtet i Italia

ROMA-MØTE: Dette notatet bekrefter at den daværende norske statssekretæren Vidar Brein-Karlsen møtte sin italienske kollega Cosimo Ferri i Roma 7. juli 2014.

Foto: NRK

Frp har lenge lovet å kaste Krekar ut av Norge. NRK har tidligere fortalt at en norsk statssekretær i november 2015 hadde hemmelige møter med italienske myndigheter om å få utlevert mulla Krekar til Italia. Men Italia trakk tilbake utleveringsbegjæringen.

– Dette er ingen sak. Jeg referer nok en gang til det NRK avslørte om e-post- korrespondanse mellom norske og italienske kollegaer. Saken er et falsum, og en måte å utnytte utleveringsprinsippet på.

Krekar med innfelte dokumenter

NRK kunne i 2014 forteller mer om dialogen mellom norske og italienske myndigheter i forkant av utleveringsbegjæringen mot Krekar.

Foto: NTB Scanpix/Skjermdump / NTB Scanpix

Mener PST bør etterforske

Meling påpeker dersom den kommende rettssaken gjelder forholdene som lå til grunn for den opprinnelige utleveringsbegjæringen, så er det snakk om beskjeder Krekar skal ha formidlet mens han satt i Kongsvinger fengsel.

Lørdag sendte han derfor en anmodning til PST og Det nasjonale statsadvokatembetet om at PST etterforsker Krekar-saken i Norge.

– De eneste koblingene mellom Krekar og Italia går via en norsk statsborger som var siktet og begjært utlevert i det samme komplekset som Krekar var begjært utlevert i. Når Norge velger å ikke straffeforfølge denne mannen, så bryter de konvensjonsforpliktelsene om å forfølge terror, dersom de mener at Krekar har noe med terror å gjøre, sier Meling.

I anmodningen, som NRK har fått tilgang til, heter det blant annet:

«Det anmodes om at PST tar saken tilbake og etterforsker den her, da Italienske myndigheter åpenbart ikke er interessert i å iretteføre saken i Italia».

Droppet sak mot norskkurder

Mannen Meling snakker om er Makwan Karim, en norsk statsborger med kurdisk bakgrunn, bosatt i Fredrikstad. Karim møtte Krekar mens han satt fengslet i Kongsvinger fengsel, og satt en periode i varetekt i Norge.

Karim har overfor NRK erkjent at å ha intervjuet og videreformidlet informasjon om Krekar, men avviser påstandene om å ha vært en del av et terrornettverk.

Karims forsvarer Truls Dramer sier til NRK at han ikke har fått noe informasjon om at hans klient er involvert i den kommende rettssaken i Italia.

– Den eneste beskjeden jeg har fått fra PST er at det ikke foreligger noen sak mot min klient i Norge, sier Dramer.

Makwan Karim i Fredrikstad

Fredrikstad-mannen Makwan Karim har blitt omtalt som Mulle Krekars høyre hånd i Norge. I juni 2016 opplyste italienske myndigheter at Karim fortsatt var siktet i saken, men hans norske forsvarer sier han ikke har fått opplysninger om at han er en del av den kommende rettssaken i Italia.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Amundsen: Dette skal løse seg

PST har lørdag formiddag at de ikke har noen kommenetar til saken.

Til tross for at det per dags dato ikke foreligger en utleveringsbegjæring fra italiensk hold, virker justisminister Per-Willy Amundsen likevel optimistisk når det gjelder muligheten for å få Krekar sendt ut av Norge.

– Nå har andre land valgt å straffeforfølge ham, og vi har en aktiv tilnærming til å løse saken. Så får vi se hva utfallet av den italienske rettssaken blir, men dersom det blir terrordom i Italia, skal dette løse seg, sier Amundsen til Nettavisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger