Meklingen for frontfagene brutt

Meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri er i ettermiddag begjært avsluttet. Dersom partene ikke enes innen midtnatt, natt til søndag, blir det streik.

Lønnsoppgjør

Forbundsleder Arve Bakke (t.v.) i Fellesforbundet mottar punkter fra administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen i årets hovedoppgjør på Thon Hotel Opera i Oslo 12. mars.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Fellesforbundet har brutt meklingen for frontfagene. Dette innebærer at partene nå har fire dager på seg til å bli enige.

Skjer ikke det, blir det streik for de nær 29 000 medlemmene som er omfattet av meklingen.

– 29 000 ut i streik

Fellesforbundets leder, Arve Bakke, sier at det var nødvendig å bryte nå.

– Så langt har det ikke vært noe framdrift i meklingen, vi er omtrent der vi var ved start. Nå som vi bare har fire dager på oss vil arbeidsgiverne få et press på seg.

Bakke sier hans håp er at riksmekleren klarer å få til en løsning som begge parter kan leve med.

Skulle det ikke bli enighet under meklingen lørdag kveld, blir det streik fra arbeidstidas begynnelse søndag morgen.

Fellesforbundet har meldt plassfratredelse for alle medlemmene som er omfattet av meklingen, nær 29 000 medlemmer ved over 800 bedrifter landet over.

Vil legge føringer

Bruddet mellom partene kom 28. mars, og Fellesforbudet og Norsk Industri gikk til møter med Riksmeklingsmannen og riksmekler Kari Gjesteby dagen etter.

Det er de første partene som forhandler i årets lønnsoppgjør, og resultatene av forhandlingene i de såkalte frontfagene vil legge føringer for oppgjørene i både offentlig og privat sektor.

Bakgrunnen for bruddet var at Fellesforbundet ikke fikk gjennomslag for sine krav om velferdspolitikk, arbeidspolitikk eller de økonomiske rammene, opplyste lederen i Fellesforbundet, Arve Bakke, til NRK.

I det inngår krav til fleksibilitet i arbeidsdagen, lønnet pappapermisjon i de første dagene etter fødsel og krav til innleie av arbeidskraft.

LES MER: Brudd i lønnsforhandlingene

Må løses innen lørdag

Meklingen med Riksmeklingsmannen skal i utgangspunktet pågå i ti dager. Når den nå brytes går det over i en tvungen mekling fram til en eventuell konflikt oppstår.

Partene har til midnatt, natt til søndag, på å komme fram til en løsning.

Hvis det blir oppnådd et anbefalt forslag, vil resultatet bli sendt ut til uravstemning blant de medlemmene som går på de fire overenskomstene som utgjør frontfagene.

De fire overenskomstene er Verkstedoverenskomsten, Tekooverenskomsten, Nexansoverenskomsten og Teknologi- og dataoverenskomsten.

LES OGSÅ: – Det norske systemet for lønnsdannelse kan ryke

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger