NRK Meny
Normal

Meglerne forventer lavere boligpriser

Tall fra eiendomsmeglerbransjen viser at boligprisene flater ut. Meglerne tror at prisene har nådd en foreløpig topp og at kurvene nå vil peke nedover. Boligkjøpere med høy belåning advares mot at egenkapitalen kan gå tapt. – Det er ikke lenger «løp og kjøp.»

Boligpriser

LAV RENTE, HØY GJELD: Norge har hatt en uvanlig sterk boligprisutvikling de siste 23 årene. Det lave rentenivået har utløst en sterk vekst i husholdningenes låneopptak.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Ifølge de nye tallene som Eiendom Norge presenterte mandag, går prisen på boliger ned 0,9 prosent i september. Korrigert for sesongvariasjoner er det likevel en oppgang på 0,1 prosent.

Christian V. Dreyer

Administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vi har lagt bak oss et godt år i forhold til prisutvikling og omsetning i boligmarkedet så langt. De siste fire måneder har prisene svingt veldig med både svake og sterke måneder, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

11,1 prosent vekst i Oslo

I løpet av de siste 12 månedene har økningen vært på 6,9 prosent totalt. Men det er store geografiske variasjoner i boligprisutviklingen.

Mens boliger i Oslo har hatt en gjennomsnittlig prisvekst på 11,1 prosent det siste året, har Stavanger en negativ tolvmånedersvekst på 2,8 prosent.

Høy belåning gjør at man kan bli mer sårbar for tap av hele eller deler av egenkapitalen

Styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge

Advarer boligkjøpere

Styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge sier at de høye augusttallene var «all time high», og at de trolig kommer til å være det for en periode fremover.

– Det kan bli mer krevende å få solgt egen bolig. Høy belåning gjør at man kan bli mer sårbar for tap av hele eller deler av egenkapitalen. Likevel er det lite som tyder på at boliginvesteringen ikke skal lønne seg på litt sikt , sier Laugen.

– Merket omslag i mai

Alle områder i Norge har en prisnedgang i september. Svakest er boligprisutviklingen i Sandnes med en nedgang på 2,2 prosent, og Stavanger med en nedgang på to prosent i september. Samtidig er det 20 prosent nedgang i antall omsatte boliger i Stavanger i forrige måned.

– Vi merket et omslag i trenden fra mai måned. Vi ser nå en ganske tydelig trendkurve som peker nedover, og vi er ganske sikre på at den kommer til å fortsette i fjerde kvartal. Det betyr at vi vil få en 12-månedersvekst ned på femtallet, sier Dreyer.

Vi ser nå en ganske tydelig trendkurve som peker nedover

administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge

– Ikke lenger «løp og kjøp»

Styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge sier at eiendomsbransjen i perioder har vært skeptiske til Norges Bank sin rentepolitikk, men ikke nå.

Leif J. Laugen

Styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge

Foto: Anders Brekke / NRK

Vi ser nå at folks tillit til fremtiden, og spesielt for norsk økonomi, er på et lavmål. Vi må tilbake til 1991 for å finne et like lavt nivå. Folk har skjønt at lavere renter betyr større usikkerhet for lønnsutvikling og arbeidsmarked, og at det ikke lenger er «løp og kjøp» i boligmarkedet, sier styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge.

– Ikke veldig overraskende

Eiendom Norge, som er bransjeforeningen for eiendomsmeglingsforetak, forventer fortsatt stor aktivitet i boligmarkedet, men at prisutviklingen vil fortsette å flate ut, og kanskje synke.

Vi ser nå en vesentlig mer moderat vekst sammenlignet med august som hadde en ganske kraftig oppgang. Likevel er dette tett på våre forventinger om nedgang i prisene, så det er ikke veldig overraskende, sier Christian V. Dreyer.

Folk har skjønt at lavere renter betyr større usikkerhet. Det er ikke lenger «løp og kjøp»

Styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge

Avviser norsk boligboble

Eiendom Norge avviser at landet befinner seg i en boligboble, men sier at boligprisene sannsynligvis vil falle i en periode fremover. Dette henger sammen med ulike utfordringer, blant annet den negative utviklingen på arbeidsmarkedet.

– Har vi så en boligboble? Nei, det tror vi ikke. Men vi kan komme til å se boligpriser som faller fremover. Derfor er det viktig at personer som beveger seg inn i boligmarkedet er klar over at usikkerheten for den fremtidige retningen på boligprisene er større enn på lenge, påpeker styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge.

Folk flest er blitt mer bekymret for boligprisfall

– Oljenedturen tærer på boligprisene

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving sier at septembertallene er ganske normale, men det er svært store geografiske forskjeller med Oslo og Stavanger i hver sin ende.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving

Foto: CF-Wesenberg

– Oljenedturen fortsetter å tære på boligprisene i Stavanger-regionen, mens optimismen fortsatt er sterk i Oslo-markedet. Vi har trolig ikke sett effekten av den siste rentenedsettelsen og renteutsiktene fra Norges Bank ennå, så det blir interessant å se hvordan det slår ut i månedene som kommer, sier Geving til NRK.

Han tror ledigheten blir en nøkkelfaktor i tiden som kommer.

Når folk mister jobbene sine hjelper det i mindre grad at rentene er lave

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving

– Renten er vanligvis den sterkeste driveren i boligmarkedet, men når folk mister jobbene sine hjelper det i mindre grad at rentene er lave. Det blir også interessant å se om boligmarkedet blir påvirket av statsbudsjettet og skattemeldingen som regjeringen legger fram på torsdag, påpeker Geving.

De største byene

Slik er boligprisutviklingen i de største byene i september (tolvmånedersveksten i parentes)

Oslo: -0,6% (+11,1%)
Tromsø: -1,0% (+8,8%)
Bergen: -1,1 % (+8,4%)
Trondheim: -1,1% (+5,6%)
Kristiansand: -1,3% (+5,1%)
Stavanger: -2,2% (-2,8%)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger