NRK Meny
Normal

Første glimt av utsikten

I går var det pomp og prakt, i dag er det politikk.

Jens Stoltenberg og Dmitrij Medvedev på Statsministerens kontor.

Jens Stoltenberg viste Dmitrij Medvedev utsikten fra møterommet. Etter samtalene, blir det enda større utsyn fra 17. etasje.

Foto: NRK

Den russiske presidenten Dmitrij Medvedev sitter nå i møter med statsminister Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg og Dmitrij Medvedev

Stoltenberg og Medvedev har møtt hverandre en rekke ganger tidligere.

Foto: NRK

Like før klokken 10 kjørte Medvedev fra Grand Hotel og de få hundre meterne opp til regjeringskvartalet, der Stoltenberg tok i mot presidenten.

Menneskerettigheter

Norge har fått kritikk for ikke å ta opp menneskerettighetsspørsmål med den russiske presidenten.

Blant annet peker Amnesty på at situasjonen i vårt naboland ikke har blitt noe bedre under Medvedev, i forhold til hva det var under hans forgjenger Vladimir Putin.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er ikke enig i kritikken. Han sier at det å ta opp menneskerettigheter er en naturlig del av en dagsorden mellom Norge og Russland, også under dagens samtaler med Medvedev.

– Vi fastholder at det er grunn til uro rundt hvordan sivilsamfunnet i Russland har mulighet til å virke fritt. Det er grunn til uro når journalister kan oppleve å bli drept, og det er grunn til uro på menneskerettighetsaktivister blir nektet innreise til Russland, sier Støre.

Video Dmitrij Medvedev på statsbesøk i Norge

Delelinjen

En annen viktig sak er delelinjen i Barentshavet. Denne uløste grensekonflikten har vært et problem i det norsk-russiske naboskapet i snart fire tiår, og i vinter var det stor optimisme for at en undertegning kunne finne sted.

Men det går ikke, selv om russerne for lengst har gått med på at en avtale må bygge på prinsipper fra internasjonal havrett, ikke noen form for norsk-russisk samstyre.

Uenigheten går nå på hvor linjen skal trekkes i havet, om den skal følge midtlinjen eller sektorlinjen.

En avtale om delelinjen, er en forutsetning for å starte leting etter olje og gass i denne delen av Barentshavet.

Russiske medier, i sin omtale av statsbesøket, trekker også frem delelinjen som den viktigste politiske saken under statsbesøket.

Medvedev fikk en rykende fersk rapport om forhandlingene før han satt seg på flyet til Norge.

Video Uenighet om havgrensa i fire tiår

Video: Uenighet om havgrensa i fire tiår.

Fri passering i nord

En annen avtale som er nærmere undertegning, er avtalen om grensepassering i nord.

I prinsippet er landene helt enige om innholdet, men «tekniske forhold» på russisk side gjør at den ikke blir helt klar.

Om det blir en undertegning i dag er usikkert, men Stoltenberg og Medvedev vil gi sine medarbeidere grønt lys for at en undertegning kan finne sted i løpet av kort tid.

Det er ventet at den felles prinsipperklæringen som kommer etter møtet, inneholder punkter både om grensepasseringsavtalen og delelinjeavtalen.

I tillegg vil man trolig komme inn på atomsikkerhet og ikke-spredningsavtalen.

Det skal også undertegnes rundt seks mindre avtaler på områdene utdanning, justis, energieffektivisering og meterologi i dag. Det skjer i forkant av regjeringslunsjen for presidenten på Akerhus Slott klokken 13.

Statsminister og presidenten skal etter at de politiske samtalene er ferdig, før lunsjen, holde en felles pressekonferanse.

Snakket seg varm om handel

I går møttes de to statslederne kort under næringslivsmessen, og der var de hjertens enige om å ta det økonomiske naboforholdet til nye høyder.

– Handelen med Norge utgjør bare 1,4 prosent av den samlede russiske utenlandshandelen på rundt 250 milliarder euro.

– Det stemmer langt fra overens med potensialet den norske økonomien utgjør, sa Medvedev under sin tale til det norsk-russiske næringslivsseminaret som pågikk hele dagen i Oslo mandag.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gjentok på sin side hvor avhengig enkelte norske næringer er av det russiske markedet.

Næringsminister Trond Giske har gitt klarsignal til forhandlinger om en handelsavtale med Russland, så fort de andre EFTA-landene gir sin politiske velsignelse.

– En handelsavtale med Russland gir større markedstilgang for norske produkter, bidrar til avskaffelse av tollbarrierer og vil øke handelen mellom de to landene. Dessuten vil det gi større forutsigbarhet og gode mekanismer for konfliktløsning, sier Giske.

Klokken 15.30 flyr Medvedev og hans kone til København.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger