Hopp til innhold

Medfanger vil ha Breivik ut av isolasjon

De innsatte i Skien fengsel vil at terrordømte Anders Behring Breivik slipper ut av isolasjon. De mener det brukes uforholdsmessig mye ressurser på ham.

Brevik (innfelt) soner i Skien fengsel

ISOLERT: Anders Behring Breivik soner for tiden i Skien fengsel i Telemark. Han soner, som eneste norske fange, i isolat på avdeling for særlig høy sikkerhet. Breivik og hans forsvarere mener den langvarige isolasjonen blir en form for tortur.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Han bør slippes ut til de andre, han er jo en vanlig fange, han også, sier en tillitsvalgt for de innsatte til NRK.

Mannen ønsker å være anonym.

Tillitsvalgt: – Breiviks forhold går ut over oss andre

Han forteller at medfangene reagerer på Breiviks særforhold.

– Det som det prates mest om, er det økonomiske rundt det. Det går ut over oss andre innsatte. Han sitter der og har en hel avdeling for seg selv, med fem tomme celler rundt, mens det er innsparinger og nedskjæringer overalt ellers, sier den tillitsvalgte.

  • Hør mer om saken her, i Ukeslutt klokken 12.30.

Får egne penger

Kriminalomsorgen avviser imidlertid at det kommer de andre innsatte til gode dersom Breivik skulle sonet sammen med dem.

Fengselet får nemlig egne midler for å håndtere massedrapsmannen.

– Det skal ikke gå på bekostning av andre innsatte ved Telemark fengsel at han oppholder seg der, sier assisterende direktør Erling Feste i Kriminalomsorgen region sør.

Saksøker staten

Onsdag denne uken ble det klart at Breivik går til sak mot staten for å slippe isolasjon, og for å få lov til å sende brev igjen.

Siden han ble pågrepet, har Breivik, som eneste norske fange, sonet på avdeling for særlig høy sikkerhet, uten kontakt med andre fanger.

Breiviks advokater mener soningsforholdene er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonens (EMK) artikkel tre, hvor det heter at ingen må bli utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

Hvis Breivik skulle slippe ut av isolasjon, hva slags liv venter ham i sosialiseringen med andre innsatte?

– Vi har hatt andre som har sittet her også, blant annet for Baneheia-saken. Man så hvordan det gikk med dem. Det var ikke måte på snakk om hvordan alle kom til å ta dem, men det var ingen som rørte dem, ingen som sa et ord til dem. Folk har for mye å tape, sier den tillitsvalgte.

AKTUELT NÅ