Meddommer og ektepar får fornærmet-status i Tromsdal-saken

Christer Tromsdal vil trolig ikke møte til tirsdagens fengslingsmøte, der han er siktet for å ha motarbeidet rettsvesenet. En meddommer og et ektepar som ble utsatt for et brutalt boligangrep i nabohuset i 2012, har nå fått status som fornærmede i saken.

Christer Tromsdal

Christer Tromsdal ble pågrepet i Sandefjord i slutten av juni. Han var da nylig dømt for bedrageri, og ventet på å begynne soningen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

I juni 2012 stormet to maskerte menn inn i en privatbolig i Asker og truet ekteparet som bodde der.

Bakgrunnen for det brutale boligangrepet ble aldri avklart, og ingen ble pågrepet.

Men både ekteparet og en nabo, som på dette tidspunktet var meddommer i en rettssak der Christer Tromsdal var tiltalt, har nå fått status som fornærmet i saken der Tromsdal er siktet for å ha motarbeidet rettsvesenet.

Etter det NRK kjenner til mener politiet at Tromsdal kan ha bestilt innbruddet for å true meddommeren, som senere samme år ble erklært inhabil i saken mot ham.

Politiets teori er at den kriminelle gjengen gikk inn i feil hus. Der ble de jaget ut av huseieren, som hadde en pistol.

– Svært alvorlig

Vibeke Hein Bæra

Vibeke Hein Bæra er bistandsadvokat for meddommeren og ekteparet.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra representerer alle de tre fornærmede, og sier at dette er en krevende sak for dem.

– Det viktigste for dem er at man kommer til bunns i dette, får avklart hva dette egentlig var og at politiet tar gjerningsmennene og holder dem ansvarlig, sier Bæra til NRK.

Bæra sier på generelt grunnlag at trusler mot aktørene i rettssystemet er svært alvorlig.

– Det er viktig for Norge og for rettsikkerheten at vi alle kan jobbe trygt for en trygg rettsstat. Alle vi som jobber i strafferettspleien kjenner på kroppen hvor viktig det er at vi kan utøve vårt virke på en trygg måte, sier hun.

– Ingenting må få påvirke vår gjerning. Det ville være forferdelig og få alvorlige konsekvenser. Vi må kunne gjøre det vi skal uten å bli utsatt for trusler eller vold. Det er jo bærebjelken. Vi må ikke tillate at frykt eller korrupsjon skal rokke ved vår troverdighet, sier Bæra.

Vil ha kontorforretning

Tromsdal pågrepet i Sandefjord i slutten av juni, og siktet for brudd på straffelovens paragraf 132 a. Han var da på frifot i påvente av soning etter å ha blitt dømt til seks års fengsel for bedrageri.

Ettersom politiet mener at lovbruddet skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter, er øvre strafferamme ti års fengsel.

Victoria Holmen

Forsvarer Victoria Holmen vil har anbefalt Tromsdal å ikke møte til fengslingsmøtet.

Forsvarer Victoria Holmen sier hun har anbefalt Tromsdal å ikke møte til fengslingsmøtet i Asker og Bærum tingrett morgen, men heller samtykke til at fengslingsspørsmålet avgjøres skriftlig, såkalt kontorforretning.

Grunnen er at Holmen sier hun ennå ikke har fått tilgang til alle saksdokumentene.

– Han avviser de alvorlige beskyldningene på det sterkeste. Tromsdal har ikke hatt noe med dette anslaget å gjøre, og anser påstander om dette som rene hevnhistorier fra personer som står i et motsetningsforhold til ham, sier Holmen.

Forsvareren mener påtalemyndigheten bevisst har holdt tilbake vesentlig informasjon, og reagerer på måten politiets fremgangsmåte.

Politiet sier til NRK at de ikke vil be om lukkede dører, slik de fikk i det første fengslingsmøtet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger