Med venstre hånd på seieren

Tidligere talte statistikken imot han. Barack Obama er imidlertid et forbilde for mange av verdens venstrehendte. Onsdag blir de feiret, og Obama kan glatt stikke av med tittelen ”Left-Hander of the year”.

Obama

Barack Obama er nominert til tittelen Lefthander of the year 2008. Som andre venstrehendte velger han naturlig nok venstre hånd når han skal gripe tak i mikrofonen.

Foto: Alex Brandon / AP

Det har lenge vært hevdet at høyrehendte lever i snitt ni år lengre enn venstrehendte. Om det skyldes arbeidsulykker utført med feil verktøy, gartnerarbeid med kantklipperen på feil side, eller matlaging med en vaklende kniv er usikkert å si.

Onsdag kan de omtrent 400 000 i dette landet som foretrekker venstrehånda i hverdagen feire markeringen av de venstrehendtes dag. Feiringen er kjærkommen, for mange venstrehendte vil nok si at verden jobber litt imot dem.

Hinder i hverdagen

De fleste nordmenn setter pennen på papiret og skriver fra venstre til høyre uten å tenke videre over det. Med mindre du er en av de 10-12 prosent av befolkningen i landet som ender hver setning med en blå strek langs venstre håndbak.

Innehaver av Left Hand Shop, Haakon Mack Overvaag, sier det er mange ting den høyrehendte majoriteten ikke tenker over.

- Står du ved en bankterminal er det ganske ugreit at kantene rundt terminalen stikker opp på feil side, for eksempel. Kanskje ikke noe andre tenker over, men det gjelder mange ting i hverdagen, som representerer hinder og en irritasjon blant de venstrehendte, sier Overvaag

Alt på høyre side

Den første irritasjonen dukker for mange opp allerede i dét begge buksebena er på og smekken skal lukkes etter morgendusjen. Det er nok ikke mange som har tenkt over at sakseradene opp mot beltespennen kryper i de høyrehendtes favør.

Er man allerede sent ute til jobb blir man heller ikke mindre stressa av at feil port åpner seg når en skal mate billettmaskinen ved utenlandske undergrunnstasjoner. Noen venstrehendte får det nemlig travelt da de innser at porten til venstre for dem åpner seg mens de står i feil avlukke.

Flere venstrehendte

I Norge ble man lenge tvunget til å bruke høyrehånda i skolen og ellers, forklarer Overvaag, dermed har man merket en økning i antall venstrehendte de siste årene.

- Folk vennet seg til å bruke høyrehånda, men nå er det fritt fram, heldigvis. Dermed har statistikken blitt endret, forklarer han.

Statistikken taler imidlertid mot de venstrehendte i mange forskningsrapporter. Men forskerne har enda ikke entes om resultatene. Blant annet har tidligere studier vist at venstrehendte har en større sannsynlighet for å få astma og allergier. Flere venstrehendte rammes av ordblindhet, migrene, autisme, sengevæting, epilepsi, schizofreni, søvnforstyrrelser, diabetes og stamming

- Klokka ville gått motsatt vei

Ikke minst er det gang på gang foreslått at de venstrehendte er mer utsatt for ulykker i hverdagen. Det kan ifølge Overvaag har den naturlige forklaringen at de lever i de høyrehendtes verden, hvor kjøkkenredskap, arbeidsverktøy og offentlig transport er tilrettelagt høyrehendte.

Rafael Nadal

Rafael Nadal gjorde en historisk innsats under årets Wimbledon-finale, med venstre hånd. Her spiller han i en treningskamp under de olympiske leker i Beijing.

Foto: TOBY MELVILLE / REUTERS

- Hvis det hadde vært motsatt hadde mye sett annerledes ut, kanskje hadde til og med klokka gått omvendt vei, foreslår han.

Motivasjon for andre venstrehendte

Se de nominerte:

Left Hander Of The Year 2008

Onsdag er det de venstrehendtes dag, og britiske Left-Handers Club har nominert fem venstrehendte til tittelen årets venstrehendte 2008. Obama har ifølge klubben store sjanser til å vinne ettersom hans prestasjoner, tross venstrehendte hindringer, kan være til motivasjon for hele verdens venstrehendte minoritet.

Han kjemper imidlertid mot store stjerner som også har nådd høye mål tross ulemper i hverdagen. Så da spørs det om Paul McCartney med spesialgitaren sin, eller Rafael Nadal med sin venstre backhand, spiller Obama ut av tittelkampen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger