Med disse låtene kan du redde liv

Kan musikk redde liv? Musikk kan i hvert fall hjelpe deg å holde takten når du gjør brystkompresjoner. Og disse låtene er best.

D.D.E. på Union Scene i Drammen

D.D.E.`s–Her blir det liv, rai rai, holder 100 slag i minuttet og er dermed perfekt å holde takten til når man gir livreddende hjertekompresjoner.

Foto: Marthe Amanda Vannebo / Pressefoto

Ring 113, sjekk pusten, 30 brystkompresjoner og munn-til-munn-metoden.

Oppskriften for hva man skal gjøre ved plutselig hjertestans, er klar. Men hvor fort skal du gjøre brystkompresjonene?

Forskere og leger anbefaler at man skal utføre brystkompresjonene med 100 slag i minuttet. Landsforeningen for hjerte og lungesyke (LHL) har nå en enkel løsning på hvordan man skal dunke løs på brystkassa til den som har fått hjertestans.

1. D.D.E. – Her blir det liv, rai rai

– Det er å bare å holde takten til Rai rai, og trykke på. Om et ribbein skulle ryke er ikke det så farlig, sier Mari Larsen, assisterende generalsekretær i LHL.

En av grunnene til at man bør holde en jevn takt er at mange begynner å gjøre det saktere etter hvert, og rundt 100 kompresjoner i minuttet er best. Videoen hvor Bjarne Brøndbo gir hjerte- og lungeredning på konferansieren er sett av over en million nordmenn, ifølge LHL.

Livredningsapp Mari Larsen LHL

–Hold takten til rai, rai, og trykk på, sier Mari Larsen, assisterende generalsekretær i LHL.

Foto: NRK / Martin Holvik

– Det viktigste er å gjøre noe når noen har fått hjertestans. Ikke vær redd for at du gjør noe galt, sier Larsen.

Mange lar være å gjøre noe fordi de ikke har lært hjerte- og lungeredning, men det viktigste er at de straks går i gang med hjertekompresjoner.

Også anestesilege og forsker Jo Kramer-Johansen mener trønderrock fungerer godt.

– Jeg synes jo D.D.. E. har kommet med et veldig bra forslag den siste tiden med rai rai. De holder takten de, sier anestesilege og forsker Jo Kramer-Johansen.


2. Ah, ah, ah, ah, Stayin' Alive

Men skal vi gå historisk til verks, er det en helt annen låt fra en helt annen sjanger som har fått liv i gamle skrotter, både på dansegulvet og bokstavelig talt.

– I England og i USA har Vinny Johnes gjort hjerte og lungeredning til Staying Alive. Det er også et særdeles godt valg, mener forsker og anestesilege Jo Kramer Johansen.

Amerikanske leger har funnet ut at diskolåten fra 1977, Bee Gees' Stayin' Alive har 103 slag i minuttet, og dermed er ideell for å utføre brystkompresjoner om noen har hjertestans.


3. Another one bites the dust

– Akkurat denne synes jeg har et litt mer tvilsomt budskap, sier Kramer Johansen.

Another one bites the dust betyr på norsk «enda en faller død om», så teksten er ikke så passende, men er utover dette den beste låten for hjerte- og lungeredning da den holder 100 slag i minuttet, ifølge amerikanske wbur.

– Det viktige er at alle får god hjerte- og lungeredning, som består av brystkompresjoner og munn-til-munn-metoden, sier Kramer Johansen videre.

Livredningsapp Jo Kramer Johansen

Forsker og anestesilege Jo Kramer Johansen mener Staying alive er et godt alternativ for å holde rytmen, og at det er viktig at alle får god hjerte- og lungeredning.

Foto: NRK / Martin Holvik

Hvert år får rundt 3000 mennesker hjertestans utenfor sykehus i Norge.

Når man gir brystkompresjoner overtar disse hjertets funksjon med å sende oksygen ut i kroppen. For voksne er det brystkompresjonene som er det viktigste. Munn-til-munn er mindre viktig. For barn derimot er oksygentilførsel ved munn-til-munn livsviktig, ifølge British Heart Foundation.

Ved hjertekompresjon skal man klemme brystet 5–6 centimeter ned. LHL har laget en App som lærer deg hvordan man gir livreddende hjelp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger