Hopp til innhold

MDGs krav til ny regjering: Ta imot 1000 klimaflyktninger

Miljøpartiet de Grønne krever at en ny regjering må ta imot minst 1000 klimaflyktninger i neste stortingsperiode. – Kunnskapsløst, sier Fremskrittspartiet.

Rasmus Hansson

Nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne sier flere hundre tusen mennesker er i ferd med å flykte fordi landene deres forsvinner i havet, på grunn av global oppvarming.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Miljøpartiet De Grønne ligger akkurat over sperregrensa, ifølge NRKs siste målinger. Blir målingene valgresultatet kan Arbeiderpartiet bli avhengig av støtte fra MDG.

Nå foreslår nasjonal talsperson Rasmus Hansson at Norge skal være det første landet i verden til å ta imot 1000 klimaflyktninger:

– Det er fordi akkurat vi i Norge har et særlig ansvar for den globale oppvarmingen som driver stadig flere folk på flukt, ettersom vi er verdens syvende største oljeeksportør.

– Det finnes ikke noen definisjon på klimaflyktninger i noen konvensjoner, så hvordan skal dette gjennomføres i praksis?

– Det enkleste er å ta utgangspunkt i øystatene i Stillehavet, Kiribati og Tuvalu, hvor statslederne stod i FNs hovedforsamling og ropte: «Vi drukner, redd oss! Slutt å ødelegg livsgrunnlaget for våre øystater».

– Disse og flere hundre tusen er bokstavelig i ferd med å måtte flykte fordi landene deres forsvinner i havet på grunn av global oppvarming. Det er den mest konkrete definisjonen på klimaflyktninger, utdyper Hansson.

CLIMATE-COPENHAGEN/ Activists hold a demonstration in support of Tuvalu at the UN Climate Change Conference 2009 in Copenhagen

Aktivister under klimatoppmøtet i København holder opp plakater for å få oppmerksomhet rundt havnivåstigningen på stillehavsøya Tuvalu.

Foto: BOB STRONG / REUTERS

– Menneskefiendtlig politikk

Hansson viser til Nansen-initiativet, som er en handlingsplan for dem som er på flukt fra naturkatastrofer, og at denne kan bygges ut til å omhandle klimaflyktninger.

– I dag er det slik at regjeringen nesten har greid å stenge grensene. Norge tar imot færre flyktninger enn svært mange andre land i Vest-Europa. Det er på grunn av den menneskefiendtlige politikken Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet fører, mens Erna Solberg sitter stille og ser på.

– Vi er bortimot verdens rikeste land, så hvis ikke vi kan ta imot disse flyktningene hvem skal gjøre det da?, spør MDG-lederen.

FILES-PACIFIC-FORUM-CLIMATE-ENVIRONMENT

På stillehavsøya Kiribati bygger lokalbefolkningen er mur for å beskytte seg mot stigende havnivå. Innbyggerne her bør være de første som får komme til Norge, mener MDG.

Foto: HANDOUT / AFP

Frp: astronomiske kostnader

I hvert fall ikke Norge, tordner innvandringspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Mazyar Keshvari:

Mazyar Keshvari

Innvandringspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Mazyar Keshvari.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– MDG viser at de er kunnskapsløse også på dette feltet. Norge tar imot mer enn vår andel når det kommer til flyktninger, folketallet tatt i betraktning. Det som har gått betraktelig ned som et resultat av vår politikk og klare signaler, er antall asylsøkere, sier han.

Keshvari viser til at det beste er å hjelpe folk der de er.

– Derfor har vi gitt det høyeste bidraget i Norges historie på hele ti milliarder kroner til syriske flyktninger. Det er den riktige måten å løse utfordringene for medmennesker på flukt, ikke plukke ut noen relativt få, med tanke på at 65 millioner mennesker er på flukt, til noen få vesteuropeiske land til astronomiske kostnader.

Innvandringspolitisk talsperson i Høyre, Ingjerd Schou, sier Høyre står fast ved asylforliket som Stortinget vedtok i 2015, som MDG ikke var med på.

– Nå jobber vi for nye fire år med Erna Solberg som statsminister, og eventuelle regjeringsforhandlinger vil vi ta når valgresultatet er klart.

AKTUELT NÅ