MDG vil ha lavere lønnsvekst og dyrere varer

Miljøpartiet de grønne (MDG) vi få ned forbruket og foreslår at du skal jobbe og tjene mindre i fremtiden. Samtidig kan produktene du kjøper bli dyrere, hvis partiet får det som det vil.

MDG-leder Rasmus Hansson ankommer finansdebatten i stortinget, mandag morgen.

MDGs talsperson og stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Partiets programkomité foreslår i dag en ordning der folk i fulltidsarbeid kan redusere arbeidstiden «slik at redusert arbeidstid i hovedsak erstatter reallønnsøkning».

– Når man spør nordmenn hva de foretrekker av kjøpekraftvekst og mer tid til familien, så svarer folk faktisk det siste. Tid er viktig for folk, sier MDG-talsmann og stortingsrepresentant Rasmus Hansson til NRK.

Ikke bare for miljøet

Han mener at flere folk vil komme i arbeid, samtidig som man bidrar til å redusere forbruket, ved å la folk velge at lønna ikke skal stige mer enn prisnivået.

– Verden som helhet tåler ikke den forbruksveksten vi er inne i. Derfor sier vi at vi må se på ordninger for å dele på arbeidstiden. En måte er å la være å ta ut lønnsvekst når produktiviteten øker, og i stedet ta det ut som mer tid, forklarer Hansson.

Han understreker at det er snakk om en frivillig ordning. Det er delte meninger om forslaget i partiet, men flertallet i programkomiteen stiller seg bak.

Dyrere varer

I tillegg foreslår programkomiteen å «stille strengere minstekrav til levetid for at varer skal kunne markedsføres i Norge» og styrke reklamasjonsretten. Målet er å unngå at folk stadig vekk kjøper nye varer, fordi de gamle er ødelagt.

Hansson nevner blant annet mobiltelefoner, som han mener bør bygges slik at de varer lengre og kan bli oppgradert med ny teknologi.

Ingrid Liland

Ingrid Liland leder MDGs programkomité.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det kan hende noen varer vil bli dyrere, fordi man ikke kan produsere dem i samme volum. Men det er en kostnad som over tid vil slå ut i pluss for forbrukeren, fordi det vil være dyrere å kjøpe tre-fire mobiltelefoner over seks år enn én som er litt dyrere, sier han.

Ingrid Liland, som leder programkomiteen i partiet, tror imidlertid ikke at folk flest vil ha noe imot forslaget.

– De aller fleste ønsker å ta miljøvennlige valg, sier hun til NTB.

Enklere å gjenvinne

Samtidig går programkomiteen inn for en rekke tiltak som skal gjøre det enklere å velge miljøvennlig.

Partiet vil blant annet fjerne merverdiavgiften på reparasjon og gjenbruk, gjøre det lettere for både folk og bedrifter å gi bort brukbare ting og gi økonomiske insentiver til ordninger for å dele på ting, leie og låne ut.

Dessuten skal flaskepanten økes til fem kroner og partiet vil innføre panteordninger for mobiltelefoner, fritidsbåter og andre produkter.

Partiet skal behandle programforslaget på landsmøtet i mai.

MDG havnet under sperregrensa med 2,4 prosent oppslutning på NRKs januarmåling. Målingen ville likevel gitt partiet én representant på Stortinget, og mulighet til å danne flertallsregjering sammen med de rødgrønne partiene fra Stoltenberg II-regjeringen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger