Hopp til innhold

MDG vil åpne sak mot Søviknes: – Det er på høy tid at regjeringens oljetriks avsløres

Bakgrunnen er oljeministerens håndtering av oljeutvinning i Barentshavet sørøst.

Terje Søviknes på Nordlandskonferansen 2017 i Bodø.

MDG krever at det åpnes sak mot olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

CO₂ i atmosfæren
417.2 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima

Miljøpartiet de Grønne har i et brev til Stortingets kontrollkomité bedt om at det åpnes sak mot olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

MDG mener det har blitt gjort alvorlige feil i beslutningsgrunnlaget for åpning av Barentshavet sørøst. Partiet skriver at statsråd Søviknes fortsatt avviser feilene og ikke vil igangsette korrigering.

Klimapsykolog

Stortingsrepresentant Per Espen Stoknes (MDG) krever at olje- og energiministeren gir korrekt informasjon til Stortinget og folket.

– Det er på høy tid at regjeringens oljetriks avsløres. Vi krever nå at Søviknes gir korrekt informasjon til både Stortinget og folket, som i lang tid har blitt ført bak lyset når det gjelder Barentshavet Sørøst, sier stortingsrepresentant Per Espen Stoknes (MDG) til NRK.

I brevet til kontrollkomiteen listes det opp fire hovedpunkter for kritikken mot Søviknes:

  1. Bruk av feilaktige økonomiske anslag i konsekvensutredningen for Barentshavet fra 2013.
  2. At Søviknes i 2018 fortsatt har kjennskap til feil og mangler som er offentlig dokumentert, ifølge MDG.
  3. Beslutninger fattes løpende av OED på mangelfullt grunnlag som gir umiddelbart forpliktende utgifter med alvorlig fare for store fremtidige økonomiske tap for fellesskapet, hevdes det.
  4. Manglende iverksettelse av korrigerende utredninger og tiltak for å gi Stortinget riktig og fullstendig informasjon.

Terje Søviknes sier til NRK at han tar kritikken med knusende ro.

– Når MDG velger å angripe meg for noe som skjedde under de rødgrønne i 2013, så tar jeg det som et tegn på at jeg gjør en god jobb for olje- og gassindustrien, sier han.

– Et skandaleprosjekt

Barentshavet sørøst ble åpnet for oljeleting av Stortinget under den rødgrønne regjeringen. Det førte til at man åpnet området på feilaktig grunnlag, ifølge MDG.

– Barentshavet Sørøst er et skandaleprosjekt som velsignes av oljeminister Søviknes for å pumpe ut så mye olje i atmosfæren som mulig. Det er en totalt uansvarlig økonomisk politikk som går ut over norske skattebetalere, sier Stoknes.

Stoknes mener at Søviknes var klar over feilene før de borgerlige fikk regjeringsmakt i 2013.

– Søviknes har rett og slett feilinformert Stortinget. Det er ekstremt alvorlig. Rapporter har vist en rekke veldokumenterte og store feil i det faktagrunnlaget som ligger bak beslutningen om å åpne Barentshavet Sørøst, sier han.

Søviknes sier at han har oppgitt alle opplysninge Stortinget har behov for.

Terje Søviknes

Olje- og energiminister Terje Søviknes tar kritikken fra MDG med knusende ro.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

– Den informasjonen har vært tilgjengelig hele veien. Det er helt riktig at det ble gjort en regnefeil i konsekvensutredningen, men når det kommer til selve åpningsmeldingen så ble det brukt korrekte tall, sier han.

Risikerer mistillit

Stoknes sier at partiet flere ganger har forsøkt å få svar fra Søviknes, men at han ikke vil komme dem i møte. Det kan føre til drastiske beslutninger.

– Nå må Søviknes komme med korrekt og grundig informasjon til Stortinget. Ellers blir vi nødt til å stille mistillitsforslag, sier han til NRK.

Om MDG fremmer et mistillitsforslag mot Søviknes, vil det bli det andre mistillitsforslaget mot en statsråd i Solberg-regjeringen på en måned.

Søviknes har tidligere vært i hardt vær for sin håndtering av oljefelt i nord. Goliat-saken skapte mye hodebry for olje- og energiministeren i fjor.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger