Hopp til innhold

Bastholm på landsmøtet: Sammenligner regjeringen med glemsk fisk

I sin åpningstale til landsmøtet kommer partileder Une Bastholm med krass kritikk av regjeringen for ikke å ville dele på strømmen, mens Europa er i en energikrise.

SE TALEN: Partileder i MDG Une Bastholm åpner landsmøtet.

– På et historisk vendepunkt i Europas historie, er Norges beskjed til våre naboland at vi er oss selv nok. «Vi skal ha strømmen selv. Vi vil ikke samarbeide med dere om å løse energikrisa.»

Ikke overraskende ikledd grønt, åpnet partileder i MDG Une Bastholm partiets landsmøte fredag.

Etter å ha kommet dansende inn på scenen for klappende publikum, sender hun elektriske støt til regjeringens håndtering av Europas energikrise.

– Det regjeringen nå burde gjort, var å ta initiativ til en omfattende energiavtale som forplikter oss til å øke utvekslingen av fornybar energi mellom Norge og EU. Dessverre gjør de det helt motsatte, sier Bastholm, og legger til:

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte.

Landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne

ÅPNET LANDSMØTET: Partileder Une Bastholm er kjent for å komme dansende inn på scenen. Det gjorde hun også fredag.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Synes regjeringen minner om fisken Dory

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fikk gjennomgå forrige helg fra partileder i Frp Sylvi Listhaug, som gikk til nådeløst angrep på «Kalkulator-Trygve.»

Men også Bastholm hadde en høne å plukke med finansministeren.

MDG-lederen viser til da Vedum forrige uke besøkte Johan Sverderup-feltet for å møte industriarbeidere. Her uttalte han til Dagbladet at olje er Norges viktigste bidrag til fred, noe Bastholm reagerer sterkt på.

Pressekonferanse om satsing på havvind

DORY? Regjeringen sammenlignes av Bastholm med den glemske fisken Dory, fra barnefilmen «Oppdrag Nemo.» Her statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Når finansministeren nærmest var hakket før å nominere seg selv til Nobels fredspris, så viser det hvor spesiell norsk klimadebatt er, sier hun.

Videre sammenligner Bastholm regjeringen med den glemske fisken Dory i barnefilmen «Oppdrag Nemo».

– Regjeringen er den blå fisken Dory i filmen «Oppdrag Nemo», som lider av korttidshukommelse stakkar, og helt glemmer hvor hun er på vei, sa Bastholm til en lattermild sal, mens hun mente MDG var den klartenkte, modige Nemo.

Vedum: Lettvint omtale

Bastholm synes regjeringen har mistet kursen i oljepolitikken.

– Her i Norge fortsetter oljen å være svaret på alt. Det er vel snart bare norske politikere igjen i verden som tror at vår olje og gass skal redde kloden, sier Bastholm.

– Er det ikke lettvint å komme med den slags kritikk mot i regjeringen?

– Jeg mener det at det i norsk politikk har blitt vanlig å tenke at olje er svaret på alt, nesten uansett hva man spør om. Men olja er en rikdom for oss fordi det gir inntekter og det gir arbeidsplasser, men kan vi også få fra andre typer næringer som tar bedre vare på kloden vår, sier Bastholm til NRK etter talen.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier han er uenig med Bastholms omtale av olje- og gassnæringen.

Foto: Kristian Skårdalsmo / NRK

Trygve Slagsvold Vedum sier til NRK at tolker Dory-merkelappen til Bastholm som et forsøk på å være morsom og skape stemning i landsmøtesalen.

– Men jeg er dypt uenig i den lettvinte omtalen av norsk olje- og gassnæring. De siste månedene har man sett hvor utrolig viktig det er at Norge er en stabil leverandør av olje og gass til Europa, sier han.

Støtter eksport av olje og gass

Til tross for å mene at «dagens oljepolitikk er det beste eksempelet på kortsiktig politikk», sa Bastholm i talen at partiet støtter beslutningen om å øke produksjonen og eksport av olje og gass fra Norge. Dette som følge av energikrisen i Europa.

Poenget understreket hun også fredag morgen i NRKs Politiske kvarter.

– Vi støtter at Norge skal være en stabil leverandør av gass på kort sikt, sa Bastholm.

I forbindelse med den russiske invasjonen av Ukraina, kan EU komme til å avslutte import av russisk olje.

De foreslår å fase ut import av råolje fra Russland i løpet av det neste halve året og raffinert olje innen utgangen av 2022. Sanksjonspakken må godkjennes av alle medlemslandene.

Oljeplattformen Troll A i Nordsjøen

Norge kan øke produksjonen og eksporten av olje og gass, for å avhjelpe energisituasjonen i Europa.

Foto: Øyvind Knoph Askeland

Equinor har sagt at de jobber med å produsere mer olje og gass, for å hjelpe energikrisen i Europa.

MDG mener det kan være lurt å øke norsk produksjon og eksport av gass.

Vi støtter den beslutningen som nå gjøres, om å ha en høyere gasseksport i sommer, for eksempel, for at vi skal kunne levere mer gass til Europa, sier Bastholm.

Partiet støtter derimot ikke å lete etter eller produsere mer i Norge på lang sikt.

De mener at den økte produksjonen og eksporten skal være grunnet energisituasjonen som er i Europa nå.

– Den situasjonen vi har nå, handler om at Europa ønsker å bli uavhengige av Putin. Det betyr ikke at de ønsker å bli avhengige av en ny gasseksportør. De ønsker også å ha en rask omstilling til fornybart. De står i en energi- og klimakrise, akkurat som oss, forklarer Bastholm til NRK.

– Absurd å fortsette

«Vi ble for krasse og fremsto som kompromissløse», heter det i MDGs evalueringsrapport av valgkampen i fjor.

Partiet ga den gang et ultimatum ved at det ikke skal letes etter mer olje i Norge. Bastholm forklarer til NRK at ultimatumet forsterka et inntrykk som gjorde at de fremsto som for smale. Nå vil de få frem helheten i politikken deres.

Vi skal fortsatt være tydelige og et konsekvent parti, sier partilederen.

– Er partiet i en traumatisk situasjon?

– Vi er glad for å møtes fysisk. Vi er klar for neste valg, som er lokalvalg. MDG er samarbeidsvillige. Vi kommer ikke til å være puslete på miljø- og klimapolitikken, sier Bastholm.

MDG har et hovedkrav om å ikke støtte en regjering som åpner for nye olje- og gassfelt.

Fremover kommer det til å bli mer og mer vanlig å mene at det er helt absurd å fortsette og lete etter mer fossil energi i vår tid. Verden forsøker å omstille seg bort fra fossil energi, sier Bastholm.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger