Kommer de over eller under «sperra»?
Miljøpartiet de Grønne har gått fra klimaangst til sperregrenseangst de siste dagene før valget.
Får partiet mer enn 4 prosents oppslutning på mandag, vil de få en langt sterkere forhandlingsposisjon i de neste fire årene.
Men det grønne oppsvinget som var synlig på meningsmålinger for noen uker siden, er ikke lenger like sterkt.
NRKs siste supermåling før valget viser at mens MDG gikk opp 0,6 prosentpoeng til 4,9 prosents oppslutning, gikk SV opp 2 hele prosentpoeng, til 8,9 prosents oppslutning.
Bakgrunnstallene i målingen viser også at MDG mister nærmere 2000 velgere samlet sett til SV, sammenlignet med stortingsvalget i 2017.
– Det kan se ut til at en del av miljøvelgerne lander på SV, sannsynligvis er det da velgere som også er opptatt av sosial ulikhet eller andre temaer hvor SV har stor troverdighet, sier valgforsker Johannes Bergh til NRK.
– Har MDG vært for ensporet?
– Kanskje har de det, men jeg tror nok også det er litt av grunnen til at de har lyktes i utgangspunktet.
I den siste målingen mister MDG også 4700 velgere til Rødt, mens de henter mange velgere fra Arbeiderpartiet, Venstre, Høyre og Senterpartiet.
Vi har alle vært der. Latet som om vi vet hvordan sperregrensen spiller inn på et valgresultat. Foran årets stortingsvalg er sperregrensen ekstra viktig, mange av småpartiene ligger an til å komme over 4 prosent – og hei, da kan denne videoen kanskje være til hjelp. For deg.
– SV mer etablert
I Oslo kan SV gå mot et historisk godt stortingsvalg, mens klimakonkurrent MDG altså kjemper en desperat kamp mor sperregrensen.
Både fredag og lørdag sendte partiet ut invitasjoner til pressen i forbindelse med valgkamparrangementer i Oslo, og kampen for å komme over 4 prosent:
«Une og Lan massemobiliserer for miljø og sperregrensen i Oslo. MDG trenger noen få tusen stemmer til i Oslo for å bryte sperregrensen. Nå massemobiliserer MDG».
Førstekandidat i Oslo, Lan Marie Berg, mener noe av forklaringen på at MDG lekker til SV på nasjonalt nivå, ligger i at MDG ikke er like etablert:
– SV er et mer etablert parti, MDG har ikke vært like lenge i nasjonalpolitikken. Men vi har vist veldig tydelig at når vi kommer inn og får være med på å styre, blir politikken ekte grønn, sier Berg.
Meningsmåling september 2021 for Nasjonal
– Polariserende effekt
Beregninger MDG selv har gjort, viser at de har klart å mobilisere ellers i landet, men ikke oppnådd den samme veksten i Oslo.
MDG har lenge vært sterkest i byene, men nå har kampen om klimavelgerne spisset seg til i Oslo.
Samtidig gikk partiet også tilbake i skolevalget denne uken, sammenlignet med resultatet for fire år siden.
Ved årets skolevalg fikk partiet 6,0 prosents oppslutning. Det er 0,8 prosentpoeng lavere enn ved skolevalget i 2017.
Ved samme skolevalg gikk SV fram med 2,7 prosentpoeng – til en oppslutning på 12,7 prosent.
Valgforsker Johannes Bergh tror det tydelige fokuset på klima både kan forklare MDGs fremgang, men også kanskje den siste tidens tilbakegang.
– De har selvsagt politikk på andre områder, men det er den saken som mobiliserer velgere. Og da er de veldig avhengige av at den saken kommer på dagsorden og er en del av offentlig debatt.
– Har MDG sin form hatt en negativ effekt på velgere?
– MDG er nok et parti som har en litt polariserende effekt på norsk politikk. De irriterer mange velgere, og så er det mange velgere som liker den litt skarpe formen. Men det er nok del av suksessformelen også, at man tiltrekker seg folk ved å ha en litt skarp tone, sier Bergh.
Velgere er komplekse, og er gjerne opptatt av mer enn én sak, mener valgforsker Johannes Bergh.
Foto: Eivind Molde / NRKMDG er i konkurranse med to andre klimapartier, nemlig SV og Venstre. Dermed har de både tjent og tapt på å spisse budskapet sitt, mener Bergh:
– De har tatt en sjanse. Og så skyver de noen fra seg, og så vinner de noen til seg. Så de er avhengig av at miljø og klima er på dagsorden og at det er det velgerne er mest opptatt av når de stemmer. I en sånn situasjon vil MDG gjøre det bra.
Det er særlig i Oslo partiet sliter, ifølge NRKs supermåling før helgen.
Meningsmåling september 2021 for Oslo
Handler om å prioritere
Men håpet om et brakvalg har ikke svunnet hen ennå for Lan Marie Berg:
– Jeg tror det er mange som tror at SV vil gi det beste for miljø-stemmen, men det er feil analyse. Det å stemme MDG over stemmegrensen vil gi ti representanter i stedet for en, sier Berg.
– Kan det være et problem at MDG nesten kun fokuserer på klima, at det blir som et ensaksparti?
– Når man sitter i tøffe forhandlinger, så må man må prioritere – og vi prioriterer klima og miljø. Hvis man leser programmet vårt, så ser man at vi også har politikk på veldig mange andre områder som er viktig for folk, sier førstekandidaten, og nevner som dyrevern og asylpolitikk som to eksempler.
– Er det panikk i MDG nå?
– Nei. Vi er optimistiske, men vi mobiliserer fordi vi vet at hvis vi ikke kommer over sperregrensen, blir det ingen stor grønn gruppe på Stortinget, og da får vi ikke brukt den historiske sjansen vi har nå til å gjøre Stortinget ekte grønt.