MDG går kraftig tilbake i ny måling

Miljøpartiet De Grønne er nede i en oppslutning på 2,9 prosent i NRKs ferske partibarometer. Regjeringen og støttepartiene har et klart flertall på Stortinget.

Rasmus Hansson (MDG)

NEDOVER: Rasmus Hansson og MDG opplever motgang i partibarometeret for mars.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Vi må skjerpe oss, sier Rasmus Hansson.

MDGs nasjonale talsmann har sett partiet ligge på fem prosent ved tidligere målinger og ved fylkestingsvalget i 2015. I Norstats partibarometer for mars, utført for NRK, er partiet nede på 2,9 prosent. Det er en nedgang på 1,6 prosentpoeng fra oppslutning i februar.

– Vi har ikke klart å markere oss godt nok i et politisk landskap som er veldig dominert av innvandring og nå etter hvert statsbudsjettet og andre ting. Der har andre partier vært dyktigere, forklarer Hansson.

– Annerledes løsninger

Siv Jensen

JOBBER VIDERE: Siv Jensen er fornøyd med målingen, men presiserer at målinger er målinger.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Utenom MDGs fall er det kun små endringer. Frp holder kursen og får i målingen en oppslutning på 18,6 prosent.

– Frp er inne i en god trend der samtlige målinger gir oss en spennende uttelling. Men målinger er målinger og valg er valg. Jeg tror vi får god tilslutning nå fordi vi styrer Norge trygt gjennom en krevende og vanskelig tid, sier Frp-leder Siv Jensen.

Hun mener velgerne ser at partiet har levert på mange av løftene de ga før valget i 2013.

– Vi har hatt klare og annerledes løsninger. Nå gjennomfører vi mange av dem i regjering og jeg tror velgerne begynner å se det. Vi har tenkt annerledes med å få på plass et veiselskap, et infrastrukturfond. Vi har raskt fått på plass mer politifolk i gatene, sier Jensen.

Vil bli enda tydeligere

Hadia Tajik

LANGT FRA 40: Hadia Tajik og Arbeiderpartiet får 31,6 prosents oppslutning.

Foto: Stine Kyrkjebø Johansen / NRK

Partibarometeret viser et klart flertall for regjeringen og støttepartiene. Høyre, Frp, KrF og Venstre får sammen 92 av de 169 mandatene på Stortinget.

Hvem KrF ønsker å samarbeide med etter valget i 2017 er et av de store spenningsmomentene, men selv om KrF skulle tre inn Ap-leder Jonas Gahr Støres åpne dør, gir ikke denne målingen et rødgrønt flertall. Hadde denne målingen vært et stortingsvalg ville Ap, KrF, Sp, SV og MDG sammen fått 84 mandater. De trenger 85 for å få flertall.

Arbeiderpartiet var opp i over 40 prosent i oktober i fjor. Denne målingen gir partiet 31,6 prosents oppslutning.

– Vi har nok vært forberedt på en liten nedgang etter de gode målingene. Det som er viktig for oss framover er å vise politikken vår enda tydeligere. Ikke minst på det å sørge for å redusere arbeidsledigheten og sikre verdiskapning for Norge i fremtiden, sier nestleder i Ap, Hadia Tajik.

Partibarometer mars 2016

Parti

Februar

Mars

Differanse

Feilmargin

Ap

32.4

31.6

-0.8

3.4

Frp

18

18.6

0.6

2.8

H

25.1

24

-1.1

3.1

KrF

5.5

4.8

-0.7

1.6

R

1.1

1.5

0.3

0.9

Sp

5.8

6.6

0.8

1.8

SV

3

4

1

1.4

V

4.2

4.4

0.2

1.5

MDG

4.4

2.9

-1.6

1.2

Andre

0.4

1.6

1.2

0.9

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger