Hopp til innhold

MDG droppet gigantisk klimaløfte i eget budsjettforslag

MDG lovet klimastreikende barn og egne velgere 65 milliarder kroner til FNs klimafond i flere år fremover. Det står det ikke noe om i partiets alternative budsjett.

Une Bastholm fra Miljøpartiet de grønne (MDG) i Muntlig spørretime i Stortinget

PRIORITERER IKKE KLIMALØFTE; Une Bastholm (MDG) på Stortingets talerstol.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
418,8 ppm
1,5-gradersmålet
+1,09 °C
Les mer  om klima

Miljøpartiet de grønne sier de vil overføre 65 milliarder kroner i året fra Statens pensjonsfond utland, det såkalte Oljefondet, for å putte pengene i FNs klimafond.

Likevel droppet de sitt eget gigantiske klimaløfte da de la frem sitt alternative budsjett.

Dette er forklaringen fra partiets stortingsrepresentant Une Bastholm:

– Vi er ikke i stand til å vise hvordan vi kunne brukt de 65 milliarder kronene. Det ville vært mer forvirrende å vise i budsjettet at vi tar pengene fra Oljefondet og inn på statsbudsjettet, for vi ville ikke visst hvordan vi skulle fordelt pengene.

Konkret forslag i april, droppet i oktober

Den påstanden står i kontrast til partiets eget forslag til Stortinget i april i år. Der stod det konkret hvordan pengene skulle brukes. Da foreslo Bastholm og MDG blant annet at Stortinget skulle be regjeringen:

«(...) i forbindelse med statsbudsjettet for 2020 fremme forslag om å overføre 65 mrd. kroner fra Statens pensjonsfond utland til FNs grønne klimafond.»

Dette gjentok partiets nasjonale talsperson Arild Hermstad til Aftenposten i september i år. Der tok han til orde for at Norge skulle overføre 65 milliarder kroner per år i mange år fremover.

Men da det kom til partiets alternative budsjett, der partiene som ikke sitter i regjering skal vise velgerne sine viktigste satsingsområder dersom de styrte landet, valgte MDG å droppe hele klimaløftet.

Bastholm avviser at dette betyr at partiet ikke prioriterer løftet, men sier at de 65 milliardene ikke er med i alternativt budsjett fordi dette vil være en direkte overføring fra Oljefondet utenfor statsbudsjettet. Hun sier dette er en ny måte å tenke bruk av oljepengene på.

En slik bruk ville også være ulovlig.

Lov om Statens pensjonsfond, som regulerer bruken av oljefondet, slår uttrykkelig fast at:

«Midlene i Statens pensjonsfond kan bare anvendes til en beløpsmessig overføring til statsbudsjettet etter vedtak i Stortinget.»

Det betyr at alle uttak fra Oljefondet må gå over statsbudsjettet dersom loven ikke endres. MDG har ikke kommet med forslag om en slik endring.

Høyre: – MDG har prioritert det bort

Stefan Heggelund Høyre

MILJØPOLITISK TALSPERSON: Stefan Heggelund i Høyre mener alternativt budsjett viser MDGs prioriteringer.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Stefan Heggelund (H) sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Han mener MDGs alternative budsjett taler sitt eget språk:

– Når man sitter i opposisjon så lager man et alternativt budsjett for å vise velgerne hvordan man selv ville prioritert dersom man satt i regjering. Her er det tydelig at de har prioritert det bort.

Det avfeier Bastholm.

Hvordan kan velgerne vite at dere mener alvor med bruken av de 65 milliarder kronene når dere ikke har det med i deres eget budsjett?

– Alle forslag og lovnader er like mye verdt uansett om man har det med i sine alternative budsjett. Det man vet med MDG er at man får et parti som setter klima og miljø fremst. Grunnen til at velgerne vet at vi kommer til å levere på dette, er at vi er i politikken fordi vi mener det er en stor klimakrise og at vi har et ansvar, sier Bastholm.

AKTUELT NÅ