Hopp til innhold

MDG åpner for budsjett uten oljestans

STORTINGET (NRK): MDG åpner for å stemme for et budsjett, uten å stille krav om stans i oljeleting. Det vedgår MDG-leder Rasmus Hansson i Politisk Valgkvarter.

Politisk kvarter fra Eidsvolls plass

Nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson blir grillet i Politisk Valgkvarter. Han måtte svare om å støtte budsjetter som går inn for oljeleting, lyntog og at han for 12 år siden sa han ville utvinne olje.

Rasmus Hansson går til valg på at all oljeleting må stanses. Men for 12 år siden mente også han at vi skulle utvinne det sorte gullet.

– Tiden er nå brukt opp, sier han.

På sin egen bursdag var det Rasmus Hansson sin tur til å bli grillet under i Politisk Valgkvarter.

Der måtte han svare for at han for 12 år siden sa det var realpolitikk at det ville skje utbygging i Barentshavet og at ressursene burde brukes til å finne ut av hvor utvinning skulle skje.

– Det er 12 år siden. De 12 årene har vært fullstendig bortkastet i norsk klimapolitikk. Tiden er brukt til å gjøre ingenting. I den takten det går i nå, er Norge et nullutslippssamfunn om 2000 år.

– For 12 år siden var det realistisk. Nå er tiden brukt opp, Vi brukte ikke sjansen vår, fortsetter Hansson.

Laster innhold, vennligst vent..

– Olje vil bli ulønnsomt

MDG-lederen peker på at alle nå satser på fornybar energi, deriblant Kina og India.

– Olje kommer til å bli ulønnsomt, sier Hansson og peker til rapporter fra FNs klimapanel om at dersom utviklingen fortsetter, så blir det vanskelig å dyrke mat ved Middelhavet.

– De som er redde for at flyktninger banker på døra nå, kan frykte det som kommer.

Så den politiske realismen er byttet ut?

– Det var realistisk for 12 år siden, kontrer Hansson.

Kan åpne for oljeleting i budsjettforhandlinger

Programleder referer til et intervju med nasjonal talsperson, Une Basthom. Bastholm utelukker ikke at MDG kan stemme for et statsbudsjett, uten å få gjennomslag for å stanse all leting etter olje.

Hansson bekrefter at det er tilfellet, men lover at de vil stemme for det grønneste statsbudsjettet i en eventuell opposisjon.

Da åpner dere for å la en regjering styre, samtidig som de fortsetter å lete etter olje?

– Jeg kan ikke forutsi nøyaktig hvilke forhandlingsresultater vi får til slutt, men vi kommer i hvert fall til å kaste Frp ut av regjering, og til å presse en Høyre- eller Arbeiderparti-styrt regjering inn i en ekstremt mer offensiv miljøpolitikk.

MDG presiserer at de ikke utelukker å stemme mot et statsbudsjett og dermed bidra til å felle en regjering som ikke går med på oljeultimatumet, dersom de havner i opposisjon.

– Det er Ap og Høyre sitt ansvar at Norge får et statsbudsjett. Vi ønsker å være med i de forhandlingene og bidra til at Norge får et statsbudsjett som tar vare på framtidas generasjoner. Men da skal vi ha betydelige gjennomslag, og dersom dette ikke skjer, kommer vi ikke til å stemme for budsjettet, sier Hansson.

MDG har kommet seg over sperregrensen de siste målingene. Partiet nekter å samarbeide med partier som fortsetter å lete etter olje. Det kan skape trøbbel for Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet, som kan bli avhengig av støtte fra MDG.

AKTUELT NÅ