NRK Meny
Normal

«Fiskeriorganisasjon» som skulle leie høyskolelokale var Hells Angels-tilknyttet MC-klubb

Høgskolen i Finnmark ante fred og ingen fare da en «fiskeriorganisasjon» booket et lokale ved skolen i Alta. Men «fiskerne» viste seg å være en lokal MC-klubb som skulle arrangere et møte i regi av Hells Angels.

Høgskolen i Finnmark

MC-MØTE I KANTINA: Etter det NRK kjenner til, skulle MC-klubben leie kantinen ved Høgskolen i Finnmark i Alta. Da NRK spurte høyskolen om de kunne bekrefte at møtet skulle avholdes der, kjente ikke høgskoledirektøren til leiekontrakten.

Foto: NRK

I realiteten var «fiskerimøtet» i Alta et møte i «Norgesmodellen», en Hells Angels-dominert sammenslutning av MC-klubber. Foruten Hells Angels selv, er deltagerne MC-klubber fra hele landet som støtter den kriminelt belastede MC-klubben.

– Dette er et årlig møte som Hells Angels arrangerer. I år skulle «Bunkers MC» i Alta være den lokale arrangøren, sier Alta-lensmann Øyvind Lorentzen til NRK.

Lensmann Øyvind Lorentzen

ÅRLIG MØTE: – Dette er et årlig møte som Hells Angels arrangerer. I år skulle «Bunkers MC» i Alta være den lokale arrangøren, sier Alta-lensmann Øyvind Lorentzen til NRK.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Erfaringsmessig kommer det 100–150 personer til disse møtene, forteller han.

Får ikke leie

Lokalet MC-klubben skulle leie, var etter det NRK kjenner til høyskolens kantine.

Da NRK spurte Høgskolen i Finnmark om de kunne bekrefte at møtet skulle avholdes der, kjente ikke høgskoledirektør Pål Markusson til leiekontrakten. Etter dette ble leieavtalen annullert.

– Vi ble kontaktet av en som sa at han representerte en fiskeriorganisasjon, som ville leie høgskolens lokaler neste fredag, forteller Markusson til NRK.

– Vi ble gjort oppmerksomme på at noe var suspekt. Vi sjekket ut det nærmere, og fant ut at vedkommende hadde tilknytning til Hells Angels, legger han til.

– Han bløffet

Det var uaktuelt å leie ut lokalet til et Hells Angels-tilknyttet møte, forklarer direktøren.

– Han som tok kontakt med oss for å leie har bløffet, konstaterer Markusson.

– Dette er en organisasjon vi på ingen måte ønsker å bli forbundet med. De er knyttet til kriminalitet, og det ønsker vi ikke å støtte, fastslår han.

Det er nå ikke kjent hvor MC-møtet i «Norgesmodellen» skal avholdes.

Ønsket politivarsling

Høyskoledirektøren hadde ønsket at politiet på et tidligere tidspunkt fortalte høyskolen hvem leietakeren var.

– Politiet kunne gjerne ha varslet oss, sier Markusson.

Alta-lensmann Lorentzen forklarer hvorfor politiet gjorde slik de gjorde.

– Vi visste ikke på hvilke premisser leieavtalen var inngått. Det var en avtale mellom leietaker og høyskolen, sier lensmannen.

– Vi vil følge mer med på hvem som leier ut til MC-klubber i fremtiden, avslutter han.

– Ingen kommentar

NRK har ikke kommet i kontakt med mannen som inngikk leiekontrakten. Dette er et medlem av «Bunkers MC». NRK har likevel snakket med Morten Dahl, som også er medlem i «Bunkers MC».

– Jeg har ingen kommentar til dette, sier Dahl til NRK.

NRK Brennpunkt har tidligere, gjennom kilder i miljøet, fått tilgang til interne dokumenter fra møter i Hells Angels og «Norgesmodellen». Her fremgår det at «Bunkers MC» er en støtteklubb til Hells Angels. Det samme er «Wolverines MC» fra samme by.

Sikrer maktposisjon

Hells Angels-jakkemerke

TILHØRIGHET: I 2011 meldte NRK Brennpunkt at supportklubbene til Hells Angels skulle bære dette merket for å markere sin tilhørighet til det kriminelt belastede miljøet.

Foto: NRK

Kilder i MC-miljøet fortalte i 2011 til NRK Brennpunkt at 28 MC-klubber over hele landet hadde sagt ja til Hells Angels på forespørselen om å bli formelt tilknyttet Hells Angels som støtteklubb.

Medlemmene i disse klubbene ville da få rett til å bære et ruterformet merke med teksten «Support Club 81» på sine egne klubbvester.

De hemmelige dokumentene avslører at hensikten med de offisielle støtteklubbene er å sikre seg maktposisjonen mot andre kriminelt belastede klubber som Outlaws, Bandidos og Coffin Cheaters.

Det ble pekt på at Hells Angels' støtteklubber er for små til å stå imot de andre kriminelt belastede klubbene alene og dermed trenger offisiell ryggdekning.

Kripos advarte i januar i år mot énprosentklubber og deres framvekst i Norge, og trakk særlig frem Hells Angels og miljøet rundt klubben.

Dette miljøet «fremstår i dag som den største utfordringen, spesielt innen narkotikakriminalitet, systematisk bruk av grov vold, trusler og utpressing», het det i Kripos-rapporten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger