Hopp til innhold

Mattilsynet advarer: Avlivet spansk gatehund med 30 centimeter lang hjerteorm

Mattilsynet advarer igjen mot å adoptere og importere gatehunder, etter at det forrige uke ble oppdaget hjerteorm i en hund fra Spania. Nå vurderer Mattilsynet å stramme inn reglene for hundeimport.

Det er funnet hjerteorm hos en norsk hund. Dette er en svært farlig sykdom for hunder. Mattilsynet er bekymret for at importerte hunder kan ha med seg sykdommer som er vanskelig å oppdage.

VIDEO: Mattilsynet advarer mot gatehunder importert. I forrige uke måtte en hund importert fra Spania avlives. FOTO: Veterinærinstituttet

Mattilsynet har flere ganger advart mot gatehunder som importeres til Norge og tar med seg sykdommer som truer både dyrevelferden, og kan være skadelige for folkehelsa.

Tidligere advarsler har særlig vært rettet mot gatehunder fra Romania, men i forrige uke ble en hund importert fra Spania avlivet etter funn av hjerteorm.

Ormen, som forårsakes av en parasitt og utseendemessig kan minne om en klase med pasta, er altså en alvorlig og potensielt dødelig sykdom for hund og katt.

– Vi anslår at det var 40 eller 50 ormer, i alle fall. Den lengste av dem vi fant var 32 centimeter lang. Jeg målte for eksempel 14 ormer som til sammen utgjorde over tre meter, sier Inger Sofie Hamnes, seksjonsleder ved Veterinærinstituttet, som obduserte hunden.

Mattilsynet advarer mot hjerteorm

En obduksjon av gatehunden fra Spania avdekket hjerteormer som var over 30 centimeter lange.

Foto: Ghorbani / NRK

Vurderer å stramme inn

Hjerteorm smitter ikke over på mennesker ved kontakt med hund, men via mygg. Det er derfor skjeldent at mennesker blir smittet. Samtidig frykter myndighetene at gatehundene også har rabies, som lett smitter over til mennesker.

Mattilsynet advarer mot import av hunder

Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver seksjon for dyrehelse i Mattilsynet.

Foto: Ghorbani / NRK

Hvert år kommer det litt over 10.000 kjæledyr via tollen på Gardermoen. Hvor mange gatehunder som hentes til landet finnes det ikke tall på, og mørketallet bekymrer myndighetene.

Fordi de fleste gatehunder kommer fra områder med høy smittefare, vurderer Mattilsynet å endre det norske regelverket.

– Vi vil se på mulighetene, og hvilket handlingsrom vi har innenfor det regelverket som er, og eventuelt foreslå noen innstramninger overfor Landbruks- og matdepartementet, dersom det er mulig, sier Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver i seksjon for dyrehelse i Mattilsynet.

Familien Høset og deres importerte hund

Gyda Høgset mener det er lurt å sjekke grundig før man importerer gatehund. Selv har hun ikke hatt noen problemer.

Foto: Ghorbani / NRK

– Viktig å ta forholdsregler

«Baileys» er familien Høgsets beste venn og importert fra Spania. Gyda Høgset hadde ingen betenkeligheter med å adoptere en gatehund.

– Han hadde fått to rabiesvaksiner før han kom hit. Jeg var ikke veldig redd, men jeg skjønner hvorfor de er bekymret. Det kommer hunder fra Sverige, Danmark, Tyskland, alle land.

– Vi har ingen 100 prosents garantier uansett. Jeg tenker at det å gjøre et grundig forarbeid, uavhengig av hvor du velger å ta inn en hund fra, er viktig.

– Lovlig, ikke lurt

Hunden som hadde hjerteorm hadde også alle papirer i orden. En kontroll hos veterinær viste likevel at alt ikke var som det skulle, og den ble avlivet i samråd med eieren.

Importørene av gatehunder lover ofte at dyrene er sjekket og vaksinert i henhold til norsk lovverk, men Mattilsynets bekymring er at sykdommene kan slå ut flere uker etter at hundene har kommet til landet.

– Det er lovlig å importere disse hundene, men det er ikke dermed sagt at det er lurt å gjøre det. Vi har en veldig, veldig spesiell dyrehelse i Norge, som vi ønsker å ivareta, sier Tronerud i Mattilsynet.

Hjerteorm hos hund

Totalt ble det funnet over 40 hjerteormer i hunden fra Spania. Sykdommen er potensielt dødelig for hunder og katter.

Foto: Veterinærinstituttet

AKTUELT NÅ