NRK Meny
Normal

Måtte sove på bakken - hotellrom sto ledig tre minutter unna

Asylsøkerne som natt til lørdag sov utendørs fikk ikke vite om hotellsengene som sto ledige en kort spasertur unna. – Vi hadde ikke god nok kapasitet, sier UDI.

Flyktninger sover på gata

SOV PÅ GATA: Natt til lørdag måtte mellom 20 og 30 asylsøkere sove her, utenfor Politiets utlendingsenhet. Hotellet de kunne ha bodd på, ligger tre minutter unna.

Foto: Linn Beate Woll

160 flyktninger og asylsøkere tok i natt inn på Best Western Hotel på Kampen i Oslo, som er en del av UDIs akuttilbud til asylsøkere.

De samme hotellsengene sto ledige også natt til lørdag. Men det fikk ikke asylsøkerne vite om. I stedet måtte mellom 20 og 30 personer sove på gata utenfor Politiets utlendingsenhet (PU).

Hotellet ligger bare 250 meter, eller tre minutter å gå, fra PUs lokaler.

Laster kart, vennligst vent...

KORT SPASERTUR: Så nært ligger hotellet og Politiets utlendingsenhet. Trykk på pilene for mer informasjon.

– Ikke gode nok rutiner

Det er UDI som på vegne av Justisdepartementet har ansvaret for å skaffe til veie overnattingsplasser for uregistrerte asylsøkere, mens politiet skal melde fra om hvor mange plasser som trengs og kjøre dem til hotellet.

Ingeborg Grimsmo

UVENTET MANGE: UDI og Politiets utlendingsenhet hadde ikke gode nok rutiner for flyktninger som kom på nattetid, sier kommunikasjonsdirektør i UDI, Ingeborg Grimsmo.

Foto: Nora Lie/UDI

– Vi hadde nok ikke god nok kapasitet ved lokalene ttil PU til å håndtere alle som kom natt til lørdag. Det var uventet at så mange kom utenfor åpningstiden, og det ble en utfordring den natten, sier kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI.

Ikke oversikt

UDI og PU har nå har fått på plass en nattevakt som kan sørge for at asylsøkerne blir tatt med til hotellet.

Politiadvokat i Politiets utlendingsenhet, Jan-Fredrik Senum, kan ikke svare på hvorfor asylsøkerne natt til lørdag ikke ble henvist videre til hotellet som ligger like ved.

– Det har jeg ikke fullstendig oversikt over. Men i natt ble alle håndtert etter hvert som de ankom og overført til hotell slik at det ikke oppsto det samme som natt til lørdag, sier Senum.

Politivakten ved PU er bemannet også nattetid, opplyser han.

Svært takknemlige

Røde Kors sier flyktningene er svært takknemlige for å ha fått en seng å sove i. De fleste som sov over er fra Syria, i tillegg til noen fra Afghanistan, Eritrea og Somalia.

Øistein Mjærum i Røde Kors

UAKSEPTABELT: Asylsøkere må få en seng å sove i, mener kommunikasjonsdirektør i Røde Kors, Øystein Mjærum.

Foto: Olav A. / Røde Kors

– De var slitne, men svært takknemlige, sier kommunikasjonsdirektør Øystein Mjærum i Røde Kors, som stiller med frivillige ved hotellet.

– Det er selvsagt helt uakseptabelt at flyktninger som kommer må sove på gata i Oslo. Det er bra at politiet nå rydder opp, sier han.

Avtalen med hotellet utløper

8 av 10 senger på hotellet var i natt opptatt, og UDIs avtale med hotellet utløper i slutten av neste uke. UDI jobber nå med å få på plass andre løsninger.

Antallet asylsøkere som kommer til Norge er økende. I forrige uke kom 753 asylsøkere til Norge. Uken før var antallet 584, viser tall fra UDI.

– Det er en krevende situasjon, men alle gode krefter jobber med å få dette til, sier Mjærum.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger