NRK Meny
Normal

Måtte gå med hendene over hodet

De 47 personene som reddet livet ved å barrikadere seg i Skolestua under massakren på Utøya ble evakuert av politiet på to rekker med hendene over hodet.

Video Utøya - Overlevde i Skolestua

FULLSTENDIG KAOS: Wenche Holmen fra Norsk folkehjelp forteller i NRKs interaktive grafikk om hvordan ungdommer gjemte seg inni og bak kjøleskap, overalt hvor det kunne finnes skjulesteder i Skolestua den 22. juli.

Historien til sanitetslederen Wenche Holmen i Norsk folkehjelp er en av flere historier som du kan finne i NRKs interaktive kart over Utøya.

Grafikk: Se Utøya i panoramabilder, video og grafikk

I kartet kan du finne intervjuer og informasjon koblet sammen ved hjelp av grafikk, bilder og videoer tatt da pressen fikk komme ut på øya mandag 3. oktober.

Les også: – Han sto foran oss med armene ut til siden og hadde kastet våpenet

Fredag 22. juli klokka 18.27 ble massemorderen Anders Behring Breivik pågrepet av politiet på Utøya. Det skjedde rundt 60 meter fra Skolestua som ligger sør på øya. Personene som gjemte seg der hørte at noe skjedde utenfor.

Politiet var da ennå usikre på om det fantes flere gjerningsmenn, og en av de overlevende forteller historien i NRKs interaktive grafikk.

– Etter at vi hørte det vi nå vet var politi utenfor, som pågrep gjerningsmannen, ble det stille veldig lenge. Vi var ikke sikre på om han var tatt eller om det kanskje var andre, sier Wenche Holmen som er sanitetsleder i Norsk Folkehjelp Hadeland.

Politiet knuste glasset

Hun var en av 47 mennesker som berget livet ved å gjemme seg i Skolestua under massakren.

Les også: Her overlevde 47 mennesker
Se bildene: Skolestua den 3. oktober

Seks av dem var fra Norsk Folkehjelp Hadeland. Gruppa sørget for å få flest mulig inn i bygningen før døra ble låst. Holmen lå selv under en køyeseng på et lite soverom der de behandlet en skuddskadet jente.

Etter en stund hørte hun at glass ble knust.

– For meg høres det ut som alle vinduene i skolestua som blir knust. Men det er Delta som knuser vinduet i inngangsdøra inn til Skolestua og kommer og får oss i sikkerhet etter hvert.

Redde ungdommer inne i Skolestua på Utøya den 22. juli

Bildet fra Skolestua er tatt etter at politiet hadde kommet inn. Alle i huset ble hentet ut fra de forskjellige rommene og inn i stua. Madrasser og møbler ble brukt for å barrikadere vinduene.

Foto: Jorid Holstad Nordmelan

Brannalarmen gikk

Skadet dør i Skolestua på Utøya

Det var politiet som knuste glasset helt i døra inn til Skolestua, men før det hadde gjerningsmannen skutt gjennom det.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Fire væpnede politimenn fikk samlet alle som hadde gjemt seg i de forskjellige rommene inn i stua i bygningen. Der inne ble det så varmt at brannalarmen gikk.

– Så mange mennesker med så mye adrenalin pumper ut en del kroppsvarme, noe som førte til at brannalarmen i Skolestua gikk. Da ble det igjen full panikk. Men en av politifolkene slo i stykker den ene varsleren slik at alarmen i stua stoppet, forteller Holmen.

Før han ble tatt forsøkte drapsmannen å komme seg inn gjennom den låste døra i skolestua. Han tok i håndtaket og skjøt to skudd gjennom vinduet i døra. Skuddene traff ingen. Vinduet knuste ikke og gjerningsmannen gikk videre.

Utøya, skolestua - sofa og dør med skuddskader

TRAFF INGEN: Gjerningsmannen skjøt gjennom glasset i døra og denne sofaen. Skuddet traff derimot ingen og alle inne i Skolestua overlevde angrepet den 22. juli.

Foto: Christian Grotnes / NRK

– Politiet kom raskt

Politiet var ikke sikre på om det var en eller flere gjerningsmenn og er derfor veldig forsiktige.

– Etter hvert blir vi stilt opp på to rekker og får beskjed om at vi skal evakueres ned til fergen. Alle må ha hendene synlig over hodet. Ingen skal begynne å fikle i lommene for politifolkene vet jo ikke hva de står overfor, sier Wenche Holmen

Les også: Her er bildene fra Utøya etter 22. juli

– Mange var litt usikre på om det var ordentlig politi som kom. Fordi det gikk så fort. Vi hadde forventet å måtte være i denne situasjonen mye lengre. Mange ble skeptiske til at redningen kom så fort som den gjorde.

Wenche Holmen (høydebilde)

Wenche Holmen fra Norsk folkehjelp overlevde og mener at politiet kom og aksjonerte raskt.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Så du synes ikke politiet brukte lang tid på å komme seg ut?

– Nei, den kritikken som har kommet mot politiet stiller jeg meg ikke bak. De var veldig raskt på plass, også med tanke på at nærmest alle styrkene hadde kjørt inn til Oslo. Vi så jo alt av ambulanse og politi reise innover til Oslo når det skjedde der. De trenger tid for å planlegge en slik aksjon og jeg tror ikke de kunne kommet noe raskere, sier sanitetslederen fra Norsk Folkehjelp.

Dere fryktet dere måtte være der mye lengre?

– Ja, vi fryktet vi måtte være der mye lengre. En kollega sa det da vi lå inne og alt dette skjedde rundt oss: Dette må du regne med kan ta lang tid.

– Når vi kom til kaia så gikk alle om bord i MS Torbjørn. Da ble vi telt og det var da vi fant ut at det var 47 stykker som hadde vært i skolestua, sier Holmen.

Holmen anslår at de var i Skolestua i mellom halvannen og to timer før de ble befridd. Alle de 47 personene som skjulte seg der overlevde massakren på Utøya.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger