Mats Østerman Wibe er tilsynelatende en helt vanlig elleveåring. Men da Mats ble født, fikk han navnet Solveig. Nå kjemper han for andre barn som er født i en kropp de ikke hører hjemme i.
– Jeg skjønner egentlig ikke at folk kan tro at det er en sykdom. Det er som å være venstrehendt. Det er ikke en sykdom det, sier 11-åringen.
25 foreldre og støttespillere har signert et brev til helseministeren hvor de ber om helsetilbudet til barn som er født i feil kropp forbedres. De mener barn og unge sykeliggjøres i møte med helsevesenet.
- LES OGSÅ:
«Vi kjemper mot eksperter som burde vært våre barns allierte, men som like ofte oppleves som motstandere», skriver de i en Ytring på nrk.no.
– Vi opplever at systemet er basert på en slags mistillit til barna, en tro på at dette kommer til å gå over, sier Elin Corneliussen, en av forfatterne av Ytringen og mor til Mats.
- LES OGSÅ:
Psykiatrisk diagnose
Diagnosen kjønnsinkongruens, eller transkjønnethet, klassifiseres i dag som en psykiatrisk diagnose. Det ønsker foreldrene å forandre.
– Det homofile gikk gjennom for tretti år siden, går våre barn gjennom i dag, sier Corneliussen.
Hun mener det er feil at barna blir behandlet som psykisk syke.
– Hele systemet er basert på at barna er syke og har psykiske problemer. Vi har konkrete eksempler på mennesker i behandlingstjenesten som omtaler disse barna som handikappet. Det føles nedverdigende, unødvendig og veldig feil, sier Corneliussen.
- LES OGSÅ:
Et faglig spørsmål
Helseminister Bent Høie mener det er et faglig spørsmål om diagnosen bør klassifiseres som en psykiatrisk diagnose eller ikke.
VIL HØRE: Helseminister Bent Høie sier alle stemmer skal bli hørt når de ser på behandlingen av pasientene.
Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix– Jeg er generelt opptatt av å bygge ned fordommene mot psykiske helseutfordringer, så jeg er ikke med på et premiss om at det å ha en psykisk helseutfordring er et nederlag, sier Høie til NRK.
– Om dette er riktig eller ikke i denne sammenhengen, mener jeg er et rent faglig spørsmål der også pasientene og brukerorganisasjonene skal bli hørt, sier Høie.
– Ønsker ikke å sykeliggjøre
Rikshospitalet er det eneste behandlingsstedet for personer som er født i feil kropp i Norge. Rundt 150 pasienter utredes hvert år, av dem går rundt 50 prosent videre til behandling. En liten andel av disse velger å gjøre kirurgiske inngrep, de fleste går kun på hormonbehandling.
Avdelingsleder ved Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme, Ira Haraldsen, sier det er nødvendig å vurdere pasientenes psyke.
VIL IKKE SYKELIGGJØRE: Avdelingsleder, Ira Haraldsen
Foto: Per Christian Gråberg / NRK– Jeg ønsker det ikke, og jeg tror heller ikke Oslo universitetssykehus ønsker å bidra til sykeliggjøring av den pasientgruppen, sier Haraldsen.
- LES OGSÅ:
Hun mener flere pasientgrupper enn i dag bør være i kontakt med psykisk helsevern.
– Vi vet at alle pasienter som står overfor en vurdering av transplantasjon bør få sin psykiske helse vurdert. Og jeg beklager at man i Norge i 2016 fremdeles diskriminerer psykisk helse, sier Haraldsen.
Mats var seks-syv år da han fortalte til moren sin at han følte han var en gutt. I dag får han hormonbehandling slik at han ikke kommer i jentepuberteten.
– Alle som føler at de lever i feil kropp må fortelle det til noen. Hvis man ikke forteller det, kan det ikke bli bedre, sier 11-åringen.