– Smålig å øke momsen på mat

Det blir dyrere å fylle opp kjøleskapet dersom den rødgrønne regjeringa får det som den vil. Fra neste år økes momsen på alle matvarer.

matvarepriser

Momsen på mat øker fra 14 til 15 prosent.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Sentrale kilder sier til NRK at statsbudsjettet som legges fram neste uke inneholder en matmomsøkning på ett prosentpoeng. Dermed ender matmomsen opp på 15 prosent.

– Det er forbrukerne til syvende og sist som betaler merverdiavgifta, sier Randi Lavik, prosjektleder ved Statens institutt for Forbruksforskning (SIFO).

Bøndende fortviler

Hun har forsket på hvordan momsendringer påvirker hva maten faktisk koster.

Selv om matvarekjedene ikke nødvendigvis setter opp prisen like mye som momsen øker, er det ingen tvil om at forbrukeren sitter igjen med regninga til slutt.

Også i 2007 skrudde Arbeiderpartiet, SV og Sp at opp momsen på mat. Den gangen ga det staten om lag en halv milliard i økte inntekter.

Men ifølge Nils T. Bjørke, lederen i Norges Bondelag, er dette er usosial avgiftspolitikk som rammer både småbarnsfamilier og norske bønder.

– Det svekker konkurranseevnen til utlandet, og legger en ekstra avgift på forbrukeren, sa han til Politisk Kvarter fredag morgen.

Bjørke påpeker at momsen på mat er betydelig lavere i nabolandet Sverige, og frykter at grensehandelen kommer til å øke ytterligere dersom momsen på mat økes.

– Hele næringa er allerede hardt presset, sier han.

– Smålig politikk

Bondelederen kaller forslaget fra regjeringa «svært skuffende» og lover høylytte protester.

Matmomsøkningen møter også kraftig motstand fra Fremskrittspartiet.
Siv Jensen sier til NRK at økte matvarepriser vil ramme de som har minst fra før.

– I en tid der man snakker om hvordan man skal redusere fattigdommen, er ikke dette et bidrag. Egentlig er dette smålig, sier Jensen.

Dermed ser det allerede ut som Jens Stoltenberg får rett i spådommen om at det kommende statsbudsjettet blir dårlig mottatt i flere leire.

Da han talte til Arbeiderpartiets landsstyremøte tidligere denne uka advarte han tilhørerne om at gjeldskrisa i Europa fører til et stramt budsjett for neste år.

– Liker skatt

Men dette er langt fra første gang Stoltenberg velger å skru opp matmomsen. Siden 2005 har regjeringa satt opp matmomsen to ganger allerede, og dersom også dette forslaget blir vedtatt innebærer det en økning på til sammen fire prosentpoeng.

– Vi vet jo at regjeringa er glad i å øke skatter og avgifter for vanlige folk, kommenterer Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner.

Han åpner likevel for at Høyre kan støtte økt matmoms –dersom statsbudsjettet også innebærer lavere skatter eller økt barnetrygd

– Samtidig vet vi at matmomsen gir veldig lite utslag i prisen. Da matmomsen i sin tid ble halvert, fikk ikke husholdningene full pott av den halveringen. Derfor vil en forsiktig økning ha veldig liten påvirkning på prisen, sier Sanner.

Regjeringa vil først kommentere saken når de legger frem statsbudsjettet neste uke.

SISTE NYTT

Siste meldinger