Hopp til innhold

Masud Gharahkhani (39) innstilles som ny stortingspresidentkandidat

Masud Gharahkhani (39) innstilles som ny stortingspresidentkandidat, bekrefter Arbeiderpartiet. Kari Henriksen innstilles som ny fjerde visepresident.

Masud Gharakhani

Masud Gharahkhani (39) er innstilt av Arbeiderpartiet som ny stortingspresident, bekrefter partiet.

Foto: Berit Roald / NPK

– Jeg er takknemlig for den tilliten partiet har vist meg ved å foreslå meg som stortingspresident, sier Gharahkhani på en pressekonferanse onsdag etter at nyheten ble kjent.

Stortinget skal formelt velge ny president i morgen.

– Det er triste omstendigheter rundt dette valget av ny stortingspresident. Stortingsarbeidet skal handle om å løse folks hverdagsutfordringer. Ikke om rot eller kaos i representantenes ordninger, sier Gharahkhani.

Dersom han blir valgt, overtar Gharahkhani vervet etter Eva Kristin Hansen (Ap). Hun varslet sin avgang etter at Adresseavisen i forrige uke avslørte at hun i perioden fra 2014 til 2017 kan ha fått pendlerbolig av Stortinget uten å ha krav på det.

Hansen sier i en SMS til NRK onsdag at hun følte seg tvunget til å gå av.

Se pressekonferansen med Gharahkhani her.

Første med innvandrerbakgrunn

Gharahkhani blir dermed trolig første stortingspresident med innvandrerbakgrunn.

Han kom til Norge fra Iran i 1987 og vokste opp i Skotselv i Øvre Eiker kommune. Han er utdannet radiograf, og har arbeidet på Blefjell sykehus avdeling Kongsberg og Rjukan.

Under pressekonferansen tok han opp bakgrunnen sin og hyllet det norske demokratiet. Han fortalte om hvordan han med sine foreldre flyktet fra et Iran i krig med kun én dollar i lomma.

– Foreldrene mine startet som jordbærplukkere i dette landet. Mamma får gullklokka i morgen, hun er lærer. Pappa jobber med integrering i en mellomstor norsk kommune. Og jeg kan bli stortingspresident, sa han og la til:

– Det norske demokratiet og velferdsstaten er unikt. Uavhengig av hvor vi er født og bor i dag, uansett bakgrunn, så har vi dette fellesskapet.

Jonas Gahr Støre og Masud Gharahkhani

Statsminister Jonas Gahr Støre mener Masud Gharahkhani er rett mann til å gjenopprette tilliten til Stortinget.

Foto: Bernt Sønvisen / Arbeiderpartiet

Støre: – Stolt

Statsminister Jonas Gahr Støre sier han er stolt av at Masud Gharahkhani trolig blir Norges første stortingspresident med innvandrerbakgrunn.

– Jeg kjenner Masud Gharahkhani som en erfaren, rettferdig og ryddig politiker som er høyt respektert i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. Han vil bli en god stortingspresident, og jeg er stolt av at han blir den første med minoritetsbakgrunn som får dette viktige vervet, sier Støre i en pressemelding.

Statsministeren mener Stortinget nå har «en stor jobb» foran seg i å rydde opp i regler og ordninger, samt å gjenopprette tilliten.

– Masud Gharahkhani er riktig mann til å ta den jobben, slår statsministeren fast.

Også Gharahkhani er tydelig på at gjennoppbygging av tillit blir en av hans viktigste arbeidsoppgaver fremover.

– Det blir ikke en enkel jobb, det tror jeg alle ser, men jeg er motivert for den ryddejobben, sier han.

Fast på Stortinget siden 2017

Aps stortingsgruppe møttes klokken 9.00 onsdag for å velge ny kandidat. Gharahkhanis kandidatur ble klappet gjennom.

– Jeg er veldig fornøyd, det var et bra møte, sier parlamentarisk nestleder og leder i energi- og miljøkomiteen, Terje Lien Aasland, på vei ut av møtet med Aps.

Gharahkhani er stortingsrepresentant for Buskerud, og har hatt fast plass på Stortinget siden 2017. Han har også vært gruppeleder i Drammen Ap i flere år, og innvandringspolitisk og næringspolitisk talsperson for partiet.

Kari Henriksen (66) fra Vest-Agder innstilles som ny fjerde visepresident av Arbeiderpartiet. Det betyr at Sverre Myrli fra Akershus ryker ut av presidentskapet. Myrli ble valgt til Stortingets fjerde visepresident så sent som 9. oktober.

– Det blir spennende. jeg går ydmykt til oppgaven, sier Henriksen og legger til at hun og synes det er en «trist historie» som er bakteppet for de nye innstillingene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ