Hopp til innhold

Kommunene trosser regjeringen: 200 nei til boplikt-fjerning

LILLESAND (NRK) Nesten 200 norske kommuner sier klart nei til å fjerne boplikten. Sørlandskommunen Lillesand mente tidligere dette, men støtter nå regjeringen.

Lillesand om sommeren og NRK Kart (montasje)

SØRLANDSIDYLL: Lillesand kommune er en av flere som har diskutert boplikt mye, og er en av få som nå støtter regjeringas forslag. Lenger ned i saken kan du selv se hvor din kommune står.

Lillesand-ordføreren møter NRK like ved havet ved noen flotte karakteristiske hvite trehus. I flere sørIandsbyer, blant annet Lillesand, har folk vært bekymret for at områder skal bli fraflyttet hvis boplikten fjernes.

Men nå sier ordfører i kommunen Arne Thomassen (H):

Arne Thomassen

UTDATERT: Ordfører Arne Thomassen (H) i Lillesand mener boplikten har utspilt sin rolle.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

– Det er nok litt overdimensjonert dette at hele byen ville bli liggende død.

Men Høyre-ordføreren har ikke alltid villet fjerne boplikten. På 80- og 90-tallet mente han den hadde sin funksjon.

– Da sto Lillesand i fare for å kunne ha dødd ut. Men nå tror vi at flere vil få lyst å kjøpe hus i Lillesand hvis vi fjerner boplikten. Da vil vi få bofrihet, uten at vi skal telle antall netter folk sover.

90 prosent mot regjeringa

Høyre og FrP-regjeringa ønsker å fjerne konsesjonsloven og boplikten, og har sendt forslaget på høring. Høringsfristen er i dag – og 221 kommuner har svart. 90 prosent av disse vil ikke fjerne boplikten. Flere av disse er tradisjonelle jordbrukskommuner, én av dem er Hobøl kommune i Østfold.

Sjekk selv hva kommunene mener

– Vi er opptatt av å ha en levende folketallsutvikling i hele landet, ikke bare i Oslo-gryta, og ser at vi har behov for en boplikt som gjør at vi har levende bygder og levende gårder rundt omkring i landet, sier ordfører Håvard W. Osflaten (Ap).

– Men er det ikke slik i dag at en del gårdeiere ikke vil selge fordi de frykter lav pris nettopp på grunn av boplikten?

Håvard Wennevold Osflaten

KJEMPER FOR BYGDA: Ordfører i Hobøl kommune i Østfold, Håvard W. Osflaten (Ap), mener at boplikt fortsatt er nødvendig for å sikre levende bygder.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

– Jeg tror ikke det er et så stort problem som tilhengerne av denne endringa vil ha det til. Det er i hvert fall ikke den erfaringa vi sitter med lokalt her, sier Arbeiderparti-ordføreren.

Ikke flertall på Stortinget

Det er altså Høyre og Frp som ønsker å fjerne boplikten. Alene har de ikke flertall. Venstre har sagt at de ikke vil fjerne konsesjonsloven, likeså Arbeiderpartiet og KrFs Line Henriette Hjemdal sier til NRK:

– Vi er ikke for å fjerne konsesjonsloven, men gjøre den robust for fremtiden, sier Hjemdal (KrF).

I dag går høringsfristen ut – og nå har Kommune-Norge også sagt tydelig ifra hva de mener. I mange kommuner har det vært knapt flertall for avgjørelsen som har blitt sendt inn, men hovedbildet er likevel tydelig.

Sjekk selv hva din kommune mener om boplikt:

Boplikt jan 2015 FERDIG

Lyspunkt

AKTUELT NÅ